Turske vlasti preuzele kontrolu i nad novinskom agencijom?

Ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija tog lista u petak i subotu okupili su se demonstranti, a policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi ih rastjerala
5 komentar(a)
Erdogan karikatura, Zaman, Foto: Twitter
Erdogan karikatura, Zaman, Foto: Twitter
Ažurirano: 08.03.2016. 09:17h

Turska novinska agencija Džihan saopštila je da su turske vlasti preuzele kontrolu i nad tim medijem te da će sud u Istanbulu postaviti novog administratora na čelo agencije na zahtjev državnog tužioca, samo par dana nakon što su vlasti preuzele opozicioni list "Zaman".

Novinska agencija Džihan je to objavila kasno sinoć na svom vebsajtu, prenio je Rojters, uz ocjenu da turske vlasti nastavljaju da primjenjuju mjere protiv pristalica muslimanskog sveštenika Fetulaha Gulena sa sjedištem u SAD, uticajnog neprijatelja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

I Džihan i "Zaman" su dio medijske kompanije "Feza Gazetedžilik".

Preuzimanje kontrole u petak nad "Zamanom", koji je bio kritički orijentisan prema Erdoganu i podržavao Gulena, izazvalo je međunarodnu zabrinutost zbog stanja na polju slobode medija u Turskoj, a to je bila i tema jučerašnjeg samita EU i Turske o migrantskoj krizi.

Na zahtjev istanbulskog tužioca imenovani su novi administratori koji će uređivati "Zaman".

Ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija tog lista u petak i subotu okupili su se demonstranti, a policija je upotrebila suzavac i vodene topove da bi ih rastjerala.

Erdogan optužuje Gulena da kuje zavjeru s ciljem da zbaci vladu tako što gradi mrežu pristalica u sudstvu, policiji i medijima, dok Gulen to poriče.

Erdogan i Gulen su bili saveznici dok policija i tužioci, koje su turske vlasti smatrale naklonjenim Gulenu, nisu pokrenuli istragu o korupciji protiv ljudi u Erdoganovom bliskom okruženju 2013. godine.