Šojble: Bregzit bi bio loš i za globalnu privredu

Šojble je dodao da, iako bi Britanija nakon napuštanja EU i dalje mogla da trguje sa tim blokom, ona ne bi imala prednost pristupa jedinstvenom evropskom tržištu a da istovremeno ne prihvata slobodu kretanja za državljane EU i ne doprinosi budžetu bloka
0 komentar(a)
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Volfgang Šojble, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2016. 13:29h

Ukoliko bi građani Britanije na referendumu odlučili da napuste Evropsku uniju, to bi bilo loše za britansku, evropsku, kao i druge svjetske privrede, izjavio je danas njemački ministar finansija Volfgang Šojble.

Izlazak Britanije iz EU poslije referenduma zakazanog za 23. juna bi značio da Unija ostaje bez svoje druge po veličini privrede i najbogatijeg finansijskog centra, ali je premijer Britanije Dejvid Kameron izjavio da je za njegovu zemlju bolje da ostane u tom bloku, prenio je Rojters.

"Uslijedile bi godine izuzetno teških pregovora, koji bi bili teški i za EU. A poslije bi godinama imali neizvijesnosti koje bi bile otrov za privrede Velike Britanije, evropskog kontinenta, kao i za čitavu svjetsku privredu", istakao je Šojble u intervjuu za britanski BBC.

On je izjavio da bi bila katastrofa kad bi Britanija napustila EU, ali, iako bi Unija bila slabija bez Britanije, ona "ne bi zbog toga počinila samoubistvo".

Šojble je dodao da, iako bi Britanija nakon napuštanja EU i dalje mogla da trguje sa tim blokom, ona ne bi imala prednost pristupa jedinstvenom evropskom tržištu a da istovremeno ne prihvata slobodu kretanja za državljane EU i ne doprinosi budžetu bloka.

Njemački ministar finansija je odbacio ideju da bi Britanija mogla da slijedi primjer zemalja poput Norveške, koja prihvata slobodu kretanja, uplaćuje svoj doprinos budžetu EU i primjenjuje pravila i propise jedinstvenog tržišta, ali nema pravo glasa o tim propisima.

"Zaista ne vidim zašto bi Britanija željela da ostane unutar jedinstvenog tržišta ako ne može da odlučuje o njemu. To nema smisla", istakao je Šojble.

Ankete u posljednje vrijeme pokazuju da ostanak Britanije u EU podržava 40 odsto Britanaca, prema 37 odsto onih koji se zalažu za napuštanje bloka.

Na pitanje novinara o eventualnom budućem članstvu Turske u EU, Šojble je rekao da njemačka vlada ima ozbiljne sumnje povodom toga da li Turska treba da postane punopravna članica Unije.

"Proći će još dosta vremena prije nego što okončamo pregovore sa Turskom. To je pitanje o kojem će se raspravljati narednih godina, a ne pitanje za danas", istakao je Šojble.

Bonus video: