Rahoj ponovo poziva na stvaranje velike koalicije

Četiri stranke već 76 dana vode teške pregovore, a ukoliko do 2. maja ne sastave novu vladu, Španci će ponovno na izbore u junu
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.03.2016. 08:28h

Španski premijer u tehničkom mandatu Marijano Rahoj ponovo je zatražio stvaranje velike koalicije između njegove Narodne stranke desnog centra, stranke lijevog centra PSOE i stranke centra Siudadanos.

On je to učinio nakon što je parlament u petak odbio da podrži predloženu vladu između PSOE-a i stranke Siudadanos.

Rahoj je, govoreći na skupu svoje stranke, optužio vođu socijalista PSOE-a Pedra Sančesa za gubljenje vremena španskih građana, a kritikovao ga je i jer je dosad odbijao da razgovara o stvaranju velike koalicije.

Španski parlament nije juče izglasao povjerenje socijalisti Pedru Sančesu da postane premijer.

Time se otvara nova runda pregovora između partija kako bi se prekinula dvomjesečna blokada nakon izbora koji nijesu donijeli konačno rješenje, prenosi Rojters.

Sančes je dobio podršku samo 131 od 350 poslanika.

Za njega su, pored socijalista, glasali stranka Siudadanos i još jedna mala stranka, dok su protiv bii vladajuća konzervativna Narodna partija, Podemos, bivši komunisti iz stranke Izkuierda Unida i četiri regionalne baskijske i katalonske partije, prenosi Rojters.

Vladu bi sada mogao da pokuša da sastavi Rahoj koji je to odbijao iako je pobedio na izborima sa osvojena 123 poslanička mjesta.

Dosad nije dobijao podršku ostalih stranaka, čime bi stekao 176 mjesta, odnosno natpolovičnu većinu u parlamentu. Zajednička vlada s PSOE-om i strankom Siudadaos, kojom bi predsjedavao Rahoj, imala bi 253 od 350 mjesta što je, kako je rekao, „važno za stabilnost zemlje“. Sančes to zasad odbija.

„Ta koalicija poštovala bi volju građana. Prva i druga stranka, a takođe želimo i četvrtu. Naša ponuda ostaje na stolu i ako je ne želite prihvatiti...pustite onoga koji je pobijedio na izborima da upravlja zemljom“, izjavio je Rahoj.

Na izborima održanima krajem decembra Narodna stranka je osvojila 123 mjesta, PSOE je dobio 90, Podemos ih ima 69, a Siudadanos su skupili 40 mjesta u parlamentu.

Četiri stranke već 76 dana vode teške pregovore, a ukoliko do 2. maja ne sastave novu vladu, Španci će ponovno na izbore u junu.

Bonus video: