Danci otvorili prvi market u kojem se prodaju isključivo namirnice sa isteklim rokom trajanja

Danska godišnje baci čak 700 hiljada tona hrane, dok cijeli svije baci otprilike 1,3 milijardi tona hrane godišnje
5 komentar(a)
WeFood, Foto: WeFood/Facebook
WeFood, Foto: WeFood/Facebook
Ažurirano: 05.03.2016. 15:18h

U Kopenhagenu je nedavno otvoren prvi market koji prodaje isključivo robu i namirnice kojima je istekao rok trajanja, a sve u nadi da će na taj način smanjiti ogromnu količinu hrane koja se svake godine baca.

WeFood tako nudi proizvode kojima je zvanično možda prošao rok trajanja ili su na neki način oštećeni (bilo da se radi o ambalaži ili o samoj namirnici, tipa povrće ili voće koje možda ne izgleda toliko reprezentativno da bude na policama klasične prodavnice), ali su i dalje itekako upotrebljivi i to po cijenama nižima za 50 odsto.

Kada se u obzir uzme da Danska godišnje baci čak 700 hiljada tona hrane (cijeli svijet baci otprilike 1,3 milijardi tona hrane godišnje), jasno je da su ovakvi marketi zaista neophodni.

Oni prvenstveno ciljaju na klijentelu koja je ekološki osviještena te na one niže kupovne moći, pa se tako spaja ugodno s korisnim. Inicijativu za pokretanjem ovog projekta je pokrenulo neprofitno udruženje Folkekirkens Nodhjaelp, a iako je trebalo ispuniti mnogo uslova i usaglasiti neke zakone, ministarstvo prehrane im je ipak izašlo u susret.

Danci su itekako svjesni potrebe za smanjenjem neracionalne potrošnje hrane, a WeFood je samo još jedna u nizu mjera koje su u posljednjih pet godina smanjile bacanje hrane u otpad za 25 odsto, piše Idesh.net

Bonus video: