TRI KATEGORIJE POVRATNIKA

"Sve se brže postaje džihadista"

Žene koje se priključuju IS-u rijetko učestvuju u borbenim aktivnostima. One u prvom redu služe izgradnji infrastrukture “Islamske države” i pomažu borcima na terenu
7 komentar(a)
džihadista, Foto: Shutterstock
džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2016. 14:41h

Nova studija Njemačke kriminalističke službe i Službe za zaštitu ustavnog poretka istražuje profil Nijemaca koji se pridružuju IS-u. Kriminolog Daniel Heinke za DW govori o sve bržoj radikalizaciji i udjelu žena.

DW: Na Visokom zemaljskom sudu u Dizelforfu i na drugim sudovima u Njemačkoj gotovo svake sedmice započinju procesi protiv povratnika iz redova Islamske države. Kada se izuzmu ovi pojedinačni slučajevi koji se rasvjetljavaju pred sudom, što sigurnosne službe znaju o osobama koje iz Njemačke odlaze u džihad?

Daniel Heinke: Mi trenutno polazimo od toga da je više od 800 osoba vođenih islamističkim motivima iz Njemačke otišlo za Siriju ili Irak. Do 30. juna 2015. smo uspjeli doći do relativno velikog broja osobnih podataka o ukupno 677 osoba. Njih smo onda u našoj studiji analizirali tako da vjerujemo da sada imamo prilično dobru sliku o ovoj grupi ljudi.

Što se iz podataka s kojima raspolažete može zaključiti?

Ustanovili smo da se oko 50 odsto osoba koje su otišle i pridružile se džihadistima u inostranstvu radikalizovalo u samo godinu dana ili u još manje vremena - 25 odsto u samo šest mjeseci. To opovrgava pređašnje pretpostavke da je riječ o sporom procesu. Sve češće se radi o relativno kratkim procesima u kojima vrlo brzo dođe do ove eskalacije, do odlaska u inostranstvo. A što se tiče okruženja: u prošlosti su postojale brojne teorije o tome da internet ima vrlo jak uticaj. To se sigurno ne može negirati. Ali i dalje se može reći da je direktan kontakt s drugim osobama presudni čimbenik.

Što znate o starosnoj dobi i polu osoba koje se priključuju džihadistima?

To je zaista frapantna spoznaja koju nam je donijela ova studija: trenutno je oko petina njih ženskog pola. To je već samo po sebi prilično visok procenat. Ali interesantnije je ono što se može uočiti nakon proglašenja kalifata takozvane „Islamske države“ 29. juna 2014. Nakon tog datuma je udio ženskih osoba porastao na 38 odsto. To je vrlo visok procenat i moramo tome obratiti puno više pažnje nego što smo to u prošlosti činili.

Znate li zašto tako puno žena odlazi u IS?

To još nije detaljno istraženo. Do sada su se bezbjedonosni organi prije svega bavili muškim osobama koje odlaze u džihad jer je od njih neposredno prijetila veća opasnost. Žene koje se priključuju IS-u rijetko učestvuju u borbenim aktivnostima. One u prvom redu služe izgradnji infrastrukture “Islamske države” i pomažu borcima na terenu. No istovremeno one mogu biti vrlo opasna jezgra – ako se vrate u Njemačku – baš kao i njihove muški kolege.

Tri kategorije povratnika

Koliko se od 800 njih koje ste prije spomenuli, prema informacijama s kojima raspolažu bezbjedonosni organi, vratilo u Njemačku?

Bezbjedonosni organi trenutno polaze od toga da se oko trećina u međuvremenu vratila u Njemačku, dakle oko 260 osoba. Za oko 70 njih se zna ili s priličnom sigurnošću pretpostavlja da su učestvovali u borbama ili prošli kroz vojnu obuku. Ne može se isključiti da je još više povratnika neprimijećeno ušlo u zemlju zajedno s izbjeglicama.

Žene koje se priključuju IS-u rijetko učestvuju u borbenim aktivnostima. One u prvom redu služe izgradnji infrastrukture “Islamske države” i pomažu borcima na terenu

Stručnjak za terorizam Peter Neumann dijeli povratnike na tri grupe: prvu čine deziluzionirani koji su se vratili i koji kažu: “Drugačije smo sve to zamišljali i to nije ono što mi želimo.” Oni se možda mogu deradikalizovati. Drugu čine traumatizovane osobe kojima je potrebna psihološka i psihijatrijska pomoć. I treća su oni koji su i dalje zdušno za borbu. Na ove tri grupe bezbjedonosni organi, ali i drugi organi, moraju reagovati. To znači - obraniti se od opasnosti, ali i ljudima kojima je potrebna pomoć nju pružiti i možda ih kao uvjerljive svjedoke iskoristiti u preventivne svrhe.

Koliko će onih koji su otišli na područje na kojem se vodi sirijski građanski rat zauvijek tamo i ostati jer su poginuli?

Njemački sigurnosni organi pretpostavljaju da je na tom području ubijeno oko 130 islamista iz Njemačke, što u borbama, što u samoubilačkim napadima.

Dr. Daniel Heinke radi i istražuje na Bremenskom institutu za policijska i sigurnosna istraživanja.

Razgovor vodio Matthias von Hein