Turska: Podignuto skoro 2.000 optužnica zbog vrijeđanja Erdogana

Uvreda predsjednika države je u Turskoj djelo kažnjivo boravkom u zatvoru u trajanju od maksimalno četiri godine, ali je ranije taj zakon veoma rijetko primjenjivan u praksi, prenio je Rojters
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2016. 19:49h

Tursko državno tužilaštvo podiglo je u posljednjih 18 mjeseci, otkad je predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan došao na tu poziciju, gotovo 2.000 optužnica protiv ljudi zbog uvrede predsjednika, saopštilo je danas tursko Ministarstvo pravde.

Uvreda predsjednika države je u Turskoj djelo kažnjivo boravkom u zatvoru u trajanju od maksimalno četiri godine, ali je ranije taj zakon veoma rijetko primjenjivan u praksi, prenio je Rojters.

Kritičari Erdogana ga optužuju za netoleranciju i navode da on koristi postojeći zakon o uvredi predsjednika kako bi ugušio nezadovoljstvo među narodom.

Među ljudima koji su optuženi da su uvredili Erdogana ima novinara, karikaturista, akademika, pa čak i srednjoškolaca.

"Ministarstvo pravde je odobrilo podizanje 1.845 optužnica zbog uvrede Erdogana. Ne mogu da pročitam sramne uvrede protiv našeg predsjednika. Sramota me je", rekao je odgovarajući na pitanja u parlamentu poslanik Bekir Bozdag, iz redova Erdoganove stranke AKP.

Bonus video: