Brejvik se žali na "okrutan i nehuman tretman", vlada tvrdi da mu ne krši ljudska prava

Prema podacima državnog tužilaštva, Brejvik ima pristup trima različitim ćelijama, od kojih je jedna za život, druga za učenje i treća za vježbanje, i može slobodno da se kreće između njih
5 komentar(a)
Anders Brejvik, Foto: Reuters
Anders Brejvik, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.03.2016. 18:26h

Vlada Norveške saopštila je danas da ne krši ljudska prava masovnog ubice Andresa Beringa Brejvika time što ga drži u izolaciji nakon što je on podnio tužbu zbog uslova u kojima se drži u pritvoru.

Brejvik, koji je osuđen na 21 godinu zatvora nakon što je ubio 77 osoba u bomabaškom napadu i pucnjavi 2011. godine, tvrdi da je žrtva okrutnog i nehumanog tretmana u zatvorskoj samici.

Prema podacima državnog tužilaštva, Brejvik ima pristup trima različitim ćelijama, od kojih je jedna za život, druga za učenje i treća za vježbanje, i može slobodno da se kreće između njih.

Njemu je, takođe, dozvoljeno da se šeta dvorištem i da samostalno kuva i pere veš, a ima pristup kompjuteru, ali ne i internetu, prenosi Rojters.

Brejvik, takođe, može da gleda televiziju i igra plejstejšn u zatvoru, a njegova pošta se nagleda do nivoa gdje "on ne osjeća da može da uspostavi veze putem pisama" što Brejvik smatra "povredom njegovog prava na privatan život i prepisku".

Njegovi advokati tvrde da je Brejvik do sada, pored njih, imao samo kontakt sa profesionalcima, kao što je zatvorsko osoblje, i svojom majkom dok je bila živa.

Saslušanje je zakazano za period od 15. do 18. marta u zatvoru na jugu Norveške, gdje se Brejvik nalazi.

Bonus video: