Prijeti mu godina zatvora jer je rekao da Bog ne postoji

“ Ne shvatam kako možete da post na društvenim mrežama shvatate ozbiljno, izgleda da nam treba posebno pravo da zaštitimo i osjećanja ateista” kazao je Krasnov.
2 komentar(a)
zatvor, Foto: Shutterstock.com
zatvor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.03.2016. 13:14h

Rus Viktor Krasnov će se suočiti sa kaznom od godinu dana zatvora zbog vrijeđanja osjećanja vjernika tokom rasprave na društvenim mrežama, saopštili su u srijedu njegovi advokati.

On je napisao da "Bog ne postoji" “te da je "Biblija zbirka jevrejskih bajki” tokom diskusije na evropskoj društvenoj mreži Vk.com 2014 godine, objavio je na Facebook-u Pavel Čikov, advokat i aktivista za ljudska prava.

Krasnovu, čiji su "uvredljive" poruke izbrisane, sudi se u njegovom rodnom gradu Stavropol u južnom djelu Rusije. Prijava je podnijeta u jesen 2015 godine, a suđenje je počelo u ponedeljak, prema riječima njegovog advokata.

Ruski istražni komitet tereti ga za “vrijeđanje osjećanja vjernika” koje se smatra krivičnim djelom u Rusiji nakon zloglasnog nastupa pank benda Pusi Rajot u moskovskom Hramu Hrista Spasitelja u februaru 2012 godine.

Anti-vladin vebsajt Grani.ru izvjestio je u utorak da je Krasnov podvrgnut višemjesečnim psihijatrijskim provjerama gdje je utvrđeno da je normalan.

“Ne shvatam kako možete da post na društvenim mrežama shvatate ozbiljno, izgleda da nam treba posebno pravo da zaštitimo i osjećanja ateista” kazao je Krasnov.

Bonus video: