Španija: Sančes pokušava da dobije podršku za vladu

Rahoj je najavio da će poslanici Narodne stranke glasati protiv njega, a protiv će glasai i Podemos, koji ga optužuje da je suviše dao liberalima
0 komentar(a)
Pedro Sančes, Foto: Reuters
Pedro Sančes, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.03.2016. 19:15h

Šef španskih socijalista Pedro Sančes predstavio je danas program svoje vlade u nastojanju da za njega dobije podršku u parlamentu, što, međutim, izgleda da je osuđeno na propast pred opozicijom desnice i radikalnih ljevičara iz pokreta Podemos.

Konzervativna Narodna partija, koja je bila na vlasti četiri godine, osvojila je na izborima u decembru najviše glasova, 28,7 odsto, odnosno 123 poslanika. Međutim, predsjednik partije Marijano Rahoj, premijer odlazeće vlade, nije uspio da nađe saveznike da formira novu vladajuću koaliciju poslije niza korupcionaških skandala i taj zadatak je kralj Felipe Šesti povjerio socijalistima, drugim po broju osvojenih mjesta.

Španska socijalistička partija (PSOE) postigla je sporazum s liberalnom strankom Sijudadanos (Građani) o podršci za vladu, ali i dalje nema većinu. Od 350 poslanika u parlamentu, lider socijalista Pedro Sančes pored 90 poslanika socijalista može da računa i na 40 poslanika Građana, ali to je nedovoljno za većinu.

"Danas u ovom domu velika većina se zalaže za promjenu vlade, političku promjenu i promjenu u načinu vladavine", rekao je ovaj 44-ogodišnji ekonomista obraćajući se svojim kolegama.

Sančes je izložio plan o uklanjanju posljedica "neefikasne i svirepe" politike koju je vodila desnica od 2011. u ime štednje, u zemlji traumatizovanoj poslije pet godina ekonomske krize (2008-2013).

Naveo je niz novih mjera za borbu protiv nezaposlenosti, koja prelazi 20 odsto, nejednakosti, korupcije i za bolju zaštitu novih radnika koji poslije reforme 2012. godine mogu lakše da budu otpušteni.

Međutim, on se suprotstavlja uglavnom neprijateljski nastrojenom parlamentu. Od 350 poslanika samo 130, 90 njegovih socijalista i 40 iz partije desnog centra Sijudadanos (Građani), obećali su mu podršku.

Podemos, ekstremna ljevica, ima 65 poslanika.

Već nedjeljama poslanici iz redova socijalista privatno govore da Sančesov pokušaj da dobije većinu nemaju šanse. Da bi to uspio, potrebno mu je više od podrške liberla Sijudadanosa. Marijano Rahoj je najavio da će poslanici Narodne stranke glasati protiv njega, a protiv će glasai i Podemos, koji ga optužuje da je suviše dao liberalima.

Ako ne dobije apsolutnu većinu od 176 glasova kada se bude glasalo u srijedu uveče Pedro Sančes imaće priliku u drugom krugu glasanja u petak. Tada mu je potrebna prosta većina, koju se nada da može da dobije ako Podemos i nezavisni poslanici prihvate da se uzdrže od glasanja.

Ako Sančes ni tada ne uspije da dobije podršku za formiranje vlade, onda se otvara period od dva mjeseca kada su mogući pregovori između stranaka, a ako to ne uspije, biće raspisani novi izbori, načelno 26. juna, s rezultatima koji će, kako se ocjenjuje, vjerovatno biti slični kao rezultati izbora održanih 20. decembra, navode analitičari.

"Moj predlog je jasan, izvucimo Španiju iz blokade, pokrenimo promjene koje milioni Španaca traže, krenimo brzinom koju sami izaberemo, ali krenimo naprijed", rekao je Sančes.

Jasno je da je uputio ovaj poziv Podemosu koji neki optužuju da je postao zapravo saveznik desnice.

Bonus video: