Rusija: Broj poginulih iz eksplozije porastao na 37

Jedanaestomjesečni dječak Vanja pronađen je živ u utorak pošto je 35 sati proveo na polarnoj hladnoći pod ruševinama zgrade
575 pregleda 0 komentar(a)
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters
Sa mjesta nesreće, Foto: Reuters

Trideset sedam tijela dosad je izvučeno iz ruševina zgrade u ruskom gradu Magnitogorsku koja se djelimično urušila ranije ove sedmice, vjerovatno zbog eksplozije plina, objavile su ruske agencije.

Eksplozija se dogodila u prvim satima Stare godine u desetospratnici u gradu Magnitogorsku.

Broj mrtvih raste posljednjih nekoliko dana dok se spasioci bore na izrazito niskim temperaturama koje idu i do 27 stepeni ispod nule kako bi izvukli moguće preživjele, zatočene pod ruševinama.

Do četvrtka ujutro 22 od 37 žrtava su identifikovane, objavili su lokalni zvaničnici. Ruska istražna komisija, agencija zadužena za najveće istrage u zemlji, kazala je da još uvijek pokušava utvrditi točan uzrok eksplozije, piše Hina.

Zasad je rečeno da na mjestu nesreće nisu nađeni tragovi nikakvog eksplozivnog sredstva. Dio desetospratnice urušio se u eksploziji u ponedjeljak rano ujutro u Magnitogorsku, industrijskom gradu u pokrajini Čeljabinsku, oko 1.700 klometara istočno od Moskve.

U zgradi stanovalo gotovo 1.100 ljudi

Gotovo 1.100 ljudi je stanovalo u toj betonskoj zgradi izgrađenoj 1973, u doba Sovjetskog Saveza.

Žrtve nesreće počeće se sahranjivati u petak nakon postupka identifikacije, objavile su gradske vlasti.

Jedanaestomjesečni dječak Vanja pronađen je živ u utorak pošto je 35 sati proveo na polarnoj hladnoći pod ruševinama zgrade. U teškom je stanju, s povredom glave i prevezen je na liječenje u Moskvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odmah je u ponedjeljak stigao na mjesto nesreće.

Bonus video: