Odluka EU tjera multinacionalne kompanije iz Belgije

Poreski režimi multinacionalnih kompanija su predmet pojačanog interesovanja u Evropi od 2014, nakon tzv. Luksliks skandala, kada je u medijima oktriveno da su stotine svjetskih kompanija, poput Pepsija, Ikee i Fedeksa sklapale tajne ugovore sa Luksemburgom, koje su im omogućavale da uštede milijarde eura poreza
0 komentar(a)
Brisel, Foto: Shutterstock
Brisel, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.02.2016. 13:40h

Neke multinacionalne kompanije razmišljaju o povlačenju iz Belgije zbog odluke EU da su poreske olakšice koje im je davala nelegalne, prenio je Vol strit žurnal (WSJ) u internet izdanju.

Generalni direktor švedske industrijske kompanije Atlas kopko Roni Leten rekao da će usljed odluke Evropske komisije godišnji troškovi kompanije u Belgiji biti povećani za četiri do pet odsto i da bi to mogao biti dobar razlog za izmještanje dijela poslovanja.

Prema Letenovoj procjeni, ova kompanija bi mogla Belgiji da duguje oko 300 miliona eura, dok u drugoj kompaniji koja prema navodima Vol strit žurnala takođe razmišlja o izmještanju dijela poslovanja, proizvođaču piva Anhojzer-Buš InBev, procjenjuju da bi potraživanje moglo biti oko 90 miliona.

Evropska unija je 11. januara saopštila da je ilegalna praksa belgijskih vlasti da omoguće multinacionalnim kompanijama da poresku osnovicu umanje za dio prihoda koji proističe iz međunarodne dimenzije kompanije i naložila je belgijskim vlastima da od kompanija naplate 700 miliona eura koje nisu naplatile zbog olakšica. Ovu mogućnost koristilo je 35 kompanija.

Brisel ovu šemu ukinuo sa obrazloženjem da narušava konkurenciju jer multinacionalkama smanjuje poresku osnovicu i time ih favorizuje. Direktor In Beva tvrdi da je ustvari ovom šemom samo spriječeno duplo oporezivanje kompanija, prenosi Vol strit žurnal.

Među ostalim kompanijama koje su koristile ove povlastice su njemačka hemijska kompanija BASF, telekomunikacioni operater Belgakom (Belgacom), koji je sada poznat kao Proksimus grupa (Proximus), kao i proizvođač komponenata za vozila Vabko (Wabco Holdings).

Belgijska vlada je početkom februara odlučila da se žali na odluku Evropske komisije o zabrani poreskih olakšica za multinacionalke, ali u iščekivanju odluke vlada je dužna da naplati poreze od kompanija.

Poreski režimi multinacionalnih kompanija su predmet pojačanog interesovanja u Evropi od 2014. godine, nakon takozvanog Luksliks skandala, kada je u medijima oktriveno da su stotine svjetskih kompanija, poput Pepsija, Ikee i Fedeksa (FedEx) sklapale tajne ugovore sa Luksemburgom, koje su im omogućavale da uštede milijarde eura poreza.

Prema pisanju britanskog lista Gardijan (The Guardian), Evropska komisija će u aprilu predstaviti predlog propisa koji bi primorao multinacionalne kompanije da objave profit i poreze koje plaćaju u svakoj od članica EU.

Bonus video: