SUSRET SA PUTINOM

Miler: Do kraja 2016. analiza o isplativosti novog gasovoda

Miler je naveo i da je Gasprom prošle godine isporučio 205 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na ruskom tržištu, što je nešto manje u odnosu na obim isporuka iz 2014.
0 komentar(a)
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Aleksej Miler, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2016. 12:34h

Kompanije Gasprom, Edison i DEPA će do kraja godine izvršiti procjenu isplativosti ulaganja u izgradnju gasovoda ispod Crnog mora, izjavio je danas generalni direktor Gasproma Aleksej Miler na sastanku sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Memorandum o procjeni izvodljivosti izgradnje gasovoda od Rusije po dnu Crnog mora do trećih zemalja je potpisan u Rimu. Memorandumom je predviđeno da procjena isplativosti ulaganja bude završena do kraja 2016. godine", izjavio je Miler, a prenosi ruska agencija Tas.

"Naši evropski partneri i mi krećemo od projekta koji su pripremile i razvile grčke i italijanske kolege u saradnji sa francuskim, nazvan 'Posejdon', a kojim je tada bilo planirano dopremanje 12 milijardi kubnih metara azerbejdžanskog gasa od Grčke po dnu Jonskog mora do juga Italije", izjavio je Miler, dodajući da vlade Italije i Grčke podržavaju ovaj projekat.

"Projekti izgradnje novih ruta za transport gasa do Evrope su ekonomski opravdani projekti, o čemu svjedoči aktuelna rastuća tražnja", izjavio je Miler.

Ruski Gasprom, italijanska kompanija Edison SpA i grčka DEPA potpisali su nedavno u Rimu memorandum o razumijevanju za razvoj projekta izgradnje gasovoda koji bi dopremao gas iz Rusije po dnu Crnog mora preko trećih zemalja do Grčke, a potom iz Grčke u Italiju. Cilj ovog projekta je, kako je saopšteno, organizovanje južne rute za isporuke ruskog gasa u Evropu, prenosi Tas.

DEPA i Edison osnovali su ranije zajedničko preduzeće, Posejdon, sa ciljem izgradnje podvodnog gasovoda koji će povezati Grčku i Italiju, da bi nakon potpisivanja najnovijeg memoranduma, dvije kompanije saopštile da će iskoristiti rezultate radova koji su realizovani u okviru projekta ITGI Posejdon.

Miler je naveo i da je Gasprom prošle godine isporučio 205 milijardi kubnih metara prirodnog gasa na ruskom tržištu, što je nešto manje u odnosu na obim isporuka iz 2014. godine.

Preporučujemo za Vas