Muzalas: U Grčkoj će se u martu nagomilati 70.000 izbjeglica

Muzalas je u intervjuu televiziji "Mega" rekao da očekuje da će se priliv izbjeglica usporiti kad informacija o zatvorenim granicama dođe do Turske, u kojoj se nalaze milioni sirijskih izbjeglica
0 komentar(a)
izbjeglice, Grčka, Foto: Reuters
izbjeglice, Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.02.2016. 11:06h

Grčke vlasti očekuju da bi broj izbJeglica na teritoriji te zemlje sljedećeg mjeseca mogao da se utrostruči i dosegne čak 70.000, jer zbog ograničenja broja migranata koje propuštaju balkanske države, oni neće moći da napuste Grčku.

"Procjenjujemo da će sljedećeg meseca broj ljudi koji neće moći da napuste Grčku i krenu dalje prema zapadnoj Evropi iznositi 50.000 do 70.000", rekao je grčki ministar za migracije Janis Muzalas, dodavši da sada u Grčkoj boravi 22.000 izbjeglica i migranata, prenijela je agencija AFP.

Muzalas je u intervjuu televiziji "Mega" rekao da očekuje da će se priliv izbjeglica usporiti kad informacija o zatvorenim granicama dođe do Turske, u kojoj se nalaze milioni sirijskih izbjeglica.

"Verujem da će se priliv smanjiti kad do izbjeglica stigne vijest da je granični prelaz Idomeni zatvoren. Pripremamo informativnu kampanju o tome, koja će biti emitovana u Turskoj", rekao je grčki ministar.

On je dodao da se zahvaljujući toj kampanji, kao i prisustvu NATO-a u Egejskom moru, koji pomaže u nadzoru grčkih voda, očekuje da će priliv izbjeglica biti smanjen za 70 odsto.

Broj izbjeglica "zarobljenih" na grčko-makedonskoj granici u Idomeniju dostigao je 6.500, nakon što su četiri zemlje zemlje na Balkanskoj ruti najavile dnevno ograničenje ulazaka, reagujući na prethodne poteze Austrije.

Zbog strožih kontrola, hiljade ljudi, uključujući veliki broj djece, zaustavljeno je u Grčkoj, a u subotu uveče je u Idomeniju na prelazak granice čekalo 6.500 ljudi, javila je grčka novinska agencija ANA.

Makedonske vlasti otvorile su uu subotu po podne prelaz i grupa od oko 300 izbjeglica je prešla u Makedoniju i nastavila put, a potom ušla u Srbiju.

Gomilanje na granici počelo je prošle nedjelje, kada je Makedonija počela da odbija ulazak Avganistanaca i uvela strožu kontrolu dokumenta za Sirijce i Iračane, usporivši prolaz migranata i izbjeglica.

Bonus video: