Turska policija rastjerala demonstrante na jugu zemlje

Najmanje deset osoba je privedeno jer su nezadovoljni demonstranti odgovorili na policijsku intervenciju bacanjem kamenica
0 komentar(a)
Turska policija, Foto: Reuters
Turska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2016. 17:32h

Turska policija rastjerala je danas u Dijarbakiru na jugu zemlje nekoliko hiljada demonstranata koji su protestovali zbog vojnih operacija i policijskog časa koji je uveden prije skoro tri mjeseca u tom gradu s pretežno kurdskim stanovništvom. Hiljade ljudi okupilo se u centru Dijarbakira tražeći ukidanje policijskog časa i prekid vojnih operacija tokom 24 sata kako bi se stanovništvo snabdjelo osnovnim potrepštinama, javio je Frans pres na licu mjesta.

Poslije govora nekoliko kurdskih predstavnika, demonstranti su krenuli vjerovatno u protestnu šetnju, što je izazvalo intervenciju policije koja je bacila suzavac i upotrebila vodene topove da ih rastjera.

Najmanje deset osoba je privedeno jer su nezadovoljni demonstranti odgovorili na policijsku intervenciju bacanjem kamenica na pripadnike turskih snaga bezbjednosti.

Turska je polovinom decembra 2015. pokrenula veliku operaciju protiv kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske. Prema izvorima turskih snaga bezbjednosti, u tim operacijama je poginulo nekoliko stotina ljudi.

Poslije dvije godine prekida vatre, konflit s Kurdima se nastavio prošlog ljeta. Mirovni pregovori su prekinuti 20. jula 2015. poslije samoubilačkog napada islamista u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču na granici sa Sirijom.

Za tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine, u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Bonus video: