Njemački bioskop članovima desničarske AfD ponudio besplatan ulaz na "Šindlerovu listu"

"Ovo je još jedan jeftin pokušaj da se AfD gurne u blizinu nacional-socijalizma“, saopštio je predsjednik ogranka AfD-a Uve Junge
232 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Uprava jednog biopskopa u gradiću Hckenburgu izazvala je burnu raspravu dijela javnosti nakon što je objavila da će na Dan sjećanja na žrtve holokausta (27.1.) članovima desno-populističke Alternative za Njemačku (AfD) ulaz u bioskop u kojem će se prikazivati „Šindlerova lista“ biti slobodan.

"Ovo je još jedan jeftin pokušaj da se AfD gurne u blizinu nacional-socijalizma“, saopštio je predsjednik ogranka AfD-a Uve Junge.

"Povezivanje AfD-a i organizovanog i sistematskog uništenja Jevreja u koncentracionim logorima je nedopustiv ispad“, stoji u saopštenju.

Predsjednik parlamenta savezne pokrajine Rajna-Palatinat Hendrik Hering je naprotiv preko Tvitera pozdravio akciju bioskopa u Hakenburgu.

"To su građani Hakenburga koji koriste mogućnosti koje im pruža bioskop kao medij i pokazuju svoj stav“, rekao je socijaldemokratski političar.

Uprava bioskopa je poručila kako im cilj nije provokacija AfD-a nego da žele ponuditi "mjesto za raspravu".

"Mi ne tvrdimo da su birači AfD-a nacisti. No prema našem mišljenju djelovi stranačkog programa AfD-a snažno umanjuju i negiraju strahote nacionalsocijalističkog režima“, stoji u saopštenju na internet stranici bioskopa.

Lokalna policija je pokrenula istragu nakon što se na društvenim mrežama pojavio i prijeteći video u kojem se govori o „eksplozivu“ koji bi mogao biti postavljen u bioskopu.

Film "Šindlerova lista" američkog reditelja Stivena Spilberga iz 1993. tematizuje djelovanje njemačkog industrijalca Oskara Šindlera koji je tokom nacionalsocijalističkog režima preko 1000 jevreja spasio od smrti u koncentracijskim logorima.

Sociolog sa Univerziteta u Lajpcihu Holger Lengfeld je za javni servis ARD kazao da ovakve akcije ne podstiču na dijalog nego samo zaoštravaju društveni sukob.

"Ako su organizatori akcije pomislili da će ovom akcijom preobratiti poklonike AfD-a, onda moram reći da je ideja potpuno promašena“, rekao je Lengfeld. On je dodao da se velika većina birača AfD-a politički ne osjećaju bliskima nacističkoj ideologiji, prenosi Hina.

"To su pripadnici građanskog mejnstrima koji žele političke promjene“, zaključio je Lengfeld.

Bonus video: