G20: Eventualni izlazak Britanije iz EU prijetnja cijelom svijetu

U konačnim zaključcima G20, u koje je Rojters imao uvid, "šok od potencijalnog izlaska Britanije iz Evropske unije", naveden je kao jedan od rizika za globalnu ekonomiju, zajedno sa nestabilnim tržištima, jeftinim sirovinama i migrantskom krizom
2 komentar(a)
g20, Foto: Twitter
g20, Foto: Twitter
Ažurirano: 27.02.2016. 12:52h

Britanski ministar finansija Džordž Ozborn pogurao je stav da se na listi zaključaka, koje su danas usvojili lideri Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G20) u Kini, kao jedan od rizika po globalnu ekonomiju nađe i eventualni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, saopštili su zvaničnici G20.

Rizik od britanskog izlaska iz EU, pod nazivom "Brexit", nije bio u izvornom nacrtu saopštenja ministara finansija i guvernera centralnih banaka vodećih 20 ekonomija svijeta, ali je dodat na insistiranje Britanije, navodi se u saopštenju G20, a prenosi agencija Rojters.

Britanija će glasati na referendumu 23. juna o tome da li želi da ostane članica 28-člane EU.

Britanski premijer Dejvid Kameron je u pregovorima sa čelnicima Brisela prošle nedjelje dogovorio specijalan status Ujedinjenog Kraljevstva u Uniji, kako bi ubijedio evroskeptike da nastavak članstva više koristi Velikoj Britaniji od napuštanja tog bloka, podsjeća britanska agencija.

U konačnim zaključcima G20, u koje je Rojters imao uvid, "šok od potencijalnog izlaska Britanije iz Evropske unije", naveden je kao jedan od rizika za globalnu ekonomiju, zajedno sa nestabilnim tržištima, jeftinim sirovinama i migrantskom krizom.

"Britanac se založio za to, a taj predlog nije naišao na protivljenje", rekao je jedan zvaničnik G20, dodajući da bi "svi za stolom više voljeli da se izbegne udarac te vrste u ovalo krhkim vremenima za globalnu ekonomiju“.

Neki čelnici iz G20 su ocijenili uključivanje Britanije u zaključke kao način skretanja pažnje na negativne posljedice izlaska te zemlje iz EU, koji treba da podrži Kameronovu kampanju za ostanak u Uniji, dodaje Rojters.

Italijanski ministar finansija Pjer Karlo Padoan je rekao da bi odluka Britanije da napusti EU imala negativne globalne posljedice.

"Okarakterisali bismo izlazak Britanije iz EU-a kao snažan politički šok, negativan šok", rekao je Padoan novinarima u Šangaju.

London je glavni svjetski finansijski centar, koji učestvuje sa oko 10 odsto u britanskom bruto društvenom proizvodu (BDP), a dio bankara vjeruje da bi odlazak iz EU mogao da naruši poslovanje i da natjera mnoge finansijske institucije da se presele na druge destinacije, navodi Rojters.

Bonus video: