Duma odbila da minutom ćutanja oda poštu Njemcovu

Predlog da se oda počast Njemcovu, iznio je nezavisni poslanik Dmitrij Gudkov, rekavši da je nakon ubistva političara, Duma odbila to da učini, i da bi to trebalo da uradi danas
3 komentar(a)
Boris Njemcov, Foto: Reuters
Boris Njemcov, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2016. 15:37h

Ruska Državna Duma odbila je danas da minutom ćutanja oda poštu opozicionaru Borisu Njemcovu, ubijenom 27. februara prošle godine u blizini zidina Kremlja.

Predlog da se oda počast Njemcovu, iznio je nezavisni poslanik Dmitrij Gudkov, rekavši da je nakon ubistva političara, Duma odbila to da učini, i da bi to trebalo da uradi danas.

Po njegovim rečima, to je pitanje etike i ljudskog odnosa prema čovjeku koji je radio u Dumi, bio šef poslaničke grupe, gubernator i u vrijeme smrti odbornik u parlamentu Jaroslavlja.

Naveo je će "desetine hiljada" Moskovljana u subotu obilježiti godišnjicu ubistva Njemcova maršem po centru grada i da im treba izaći u susret.

Lider Liberalno demokratske partije Rusije Vladimir Žirinovski je reagujući na predlog Gudkova rekao je da je riječ o "anarhiji" i da u parlamentu mora da postoje čvrsti standardi oko toga kome će poslanici odavati počast.

On je predložio da poslanici odaju poštu samo ako predsjednik zemlje proglasi Dan žalosti.

Predsjednik Dume Sergej Nariškin podržao je Žirinovskog.

Bonus video: