Italija: Senat odobrio ublaženi tekst zakona o civilnim zajednicama, Renci "preživio"

Kako bi prevazišao sporenja unutar sopstvene koalicije lijevog centra, premijer Mateo Renci je morao da ukloni veći dio kontroverznog teksta zakona, koji bi homoseksualcima dao prava na usvajanje
0 komentar(a)
Italija, Senat, Foto: Reuters
Italija, Senat, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2016. 19:21h

Italijanski Senat odobrio je danas ublaženi tekst zakona o civilnim zajednicama za gej i heteroseksualne parove, pri čemu je Vlada iskoristila glasanje o povjerenju da progura sporni zakon kroz gornji dom parlamenta.

Kako bi prevazišao sporenja unutar sopstvene koalicije lijevog centra, premijer Mateo Renci je morao da ukloni veći dio kontroverznog teksta zakona, koji bi homoseksualcima dao prava na usvajanje.

Za predlog je glasalo 173, a protiv 71 poslanik Senata, prenio je Rojters.

Da je izgubio, Renci bi morao da podnese ostavku.

Zakon će se sada naći pred donjim domom parlamenta koji treba da ga odobri.

Italijanska Vlada zatražila je u srijedu glasanje o povjerenju oko zakona o homoseksualnim civilnim zajednicama nakon što je premijer Renci ublažio tekst tog dokumenta, kako bi postigao konzenzus unutar svoje vladajuće koalicije.

Odredba da se nevjenčanim parovima pruža prilika da usvoje djecu svog partnera bila je najosporavaniji aspekt zakona, kome se protivio Rencijev glavni koalicioni partner i mnogi članovi njegove Demokratske stranke.

Kritičari navode da bi takozvana odredba o "usvajanju pastoraka" ohrabrila surogat roditeljstvo, koje je ilegalno u Italiji.

Renci je zatražio glasanje o povjerenju kako bi ubrzao usvajanje zakona i obezbijedio disciplinu unutar koalicije.

Italija je jedina veća zapadna država koja još nije priznala civilne zajednice za istopolne ili heteroseksualne parove, čime im se uskraćuje pravna zaštita poput prava na nasljeđivanje.

Bonus video: