Muzalas: Grčka neće postati "Liban Evrope"

U obraćanju na ključnom sastanku u Briselu, Muzalas je kritikovao druge zemlje zbog "unilateralnih" akcija koje utiču na Grčku
0 komentar(a)
Izbjeglice Grčka, Foto: Reuters
Izbjeglice Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.02.2016. 12:06h

Joanis Muzalas, zamjenik ministra unutrašnjih poslova Grčke zadužen za migracije, kaže da ta država ostaje pri prijetnji da će preduzeti jednostranu akciju ukoliko EU preduzela mjere koje bi natjerale Atinu na prihvatanje sve više migranata i izbjeglica.

Kako prenose agencije, Muzalas tvrdi da Grčka ne želi da bude ostavljena od ostatka EU kako bi postala "Liban Evrope", prihvatanjem miliona migranata i izbjeglica.

Grčki zvaničnik je kritikovao sastanak u Beču na kojem su se Austrija i mnogi njeni južni susjedi duž balkanske rute dogovorili da pooštre granične kontrole. Muzalas, koji je zadužen za migracije, upozorio je da će prije ili kasnije oni morati da u potpunosti da zatvore svoje granice.

U obraćanju na ključnom sastanku u Briselu, Muzalas je kritikovao druge zemlje zbog "unilateralnih" akcija koje utiču na Grčku.

"Veoma veliki broj (učesnika) ovdje će pokušati da diskutuju o tome kako se treba baviti humanitarnom krizom u Grčkoj, koju one same planiraju da stvore. Grčka neće prihvatiti jednostrane akcije. I Grčka može da izvede jednostrane akcije. Grčka neće prihvatiti da postane Liban Evrope , skladište duša, čak i da se to učini uz značajno finansiranje iz EU", naglasio je Muzalas.

Prema UN, do sada je četiri miliona izbjeglica pobjeglo iz Sirije u relativnu sigurnost susjednih zemalja, od čega je više od milion u Libanu.

Bonus video: