Virus zika sa karipskih ostrva u Češku donijelo dvoje turista

Zaraženi Čeh dobio je samo preporuku da koristi kondom narednih pola godine, jer ljekari još ne znaju da li virus zika može da se prenese seksualnim odnosom
57 pregleda 0 komentar(a)
Prag, Foto: Shutterstock
Prag, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2016. 12:07h

U Češkoj su se pojavila prva dva slučaja zaraze virusom zika, kod dvoje turista poslije povratka sa ljetovanja u Dominikanskoj Republici i na Martiniku, saopštio je danas češki ministar zdravlja Svatopluk Njemeček.

Ministarstvo zdravlja prvo je danas kratko saopštilo da registruje prva dva slučaja zaraze tim virusom, a ministar je kasnije na vanrednoj konferenciji za novinare u Pragu precizirao da je riječ o 49-godišnjoj ženi koja je ljetovala u Dominikanskoj Republici i 58-godišnjem muškarcu koji se vratio prije dvije nedjelje sa odmora na Martiniku.

"Nije riječ o širenju infekcije u samoj Češkoj. Bolest je dovučena iz stranih zemalja", kazao je Njemeček.

Oboje su nakon povratka sa ljetovanja imali simptome gripa, a pregled u bolnici i laboratorijski testovi pokazali su da su zaraženi virusom zika.

"S obzirom na dobro kliničko stanje odlučeno je da se oboje liječe ambulantno, kod kuće", rekao je Njemeček.

Direktorka praške bolnice Na Bulovce koja se specijalizuje za liječenje tropskih i zaraznih oboljenja Andrea Vrbovska rekla je novinarima da Česi koji se vrate iz rizičnih oblasti ne treba da se plaše da dođu kod ljekara, zato što im ne prijeti karantin.

Zaraženi Čeh dobio je samo preporuku da koristi kondom narednih pola godine, jer ljekari još ne znaju da li virus zika može da se prenese seksualnim odnosom.

"I Martinik i Dominikanska Republika su oblasti u koje Ministarstvo zdravlja preporučuje da se ne putuje. Ako ne morate, nemojte. Godišnji odmor može da se provede i u Češkoj ili Skandinaviji", rekao je češki ministar zdravlja.

Uputstvo kako da postupaju u slučaju zaraze virusom zika dobile su sve zdravstvene ustanove u Češkoj, a Ministarstvo spoljnih poslova još u decembru upozorilo je na mogućnost zaraze virusom zika.

Taj virus ljekari, za sada još bez relevantnih studija, povezuju sa rijetkom mikrocefalijom kod beba, u Brazilu i Kolumbiji, da bi proširili upozorenje sada i na cijelu Latinsku Ameriku.

Bonus video: