Španija: Podemos suspendovao pregovore sa socijalistima o vladi

Sančesu je potrebna apsolutna većina - 176 glasova - u prvom glasanju o povjerenju 2. marta, nakon čega slijedi drugo glasanje gdje je potrebna prosta većina
0 komentar(a)
Pedro Sančez, Albert Rivera, Foto: Reuters
Pedro Sančez, Albert Rivera, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.02.2016. 20:47h

Španska stranka ljevice Podemos suspendovala je danas pregovore sa socijalistima, zadavši udarac toj partiji koja nastoji da formira koalicionu vladu nakon izbora održanih u decembru.

Podemos je ovu odluku saopštio nakon što su socijalisti obezbijedili podršku partije centra Kjudadanos.

Španski kralj povjerio je šefu socijalista Pedru Sančesu manadat za formiranje vlade, nakon što vršilac dužnosti premijera iz redova konzervativaca Marijano Rahoj nije uspio da dobije dovoljnu podršku drugih partija, poslije izbora u decembru, na kojima njegova Narodna stranka, iako pobjednik sa 119 mandata, nije osvojila apsolutnu većinu.

Podrška Podemosa od ključnog je značaja za Sančesa koji će svoj program za formiranje vlade predstaviti naredne sedmice, prenio je AFP.

Sančes, čiji su socijalisti osvojili 89 od 350 mjesta u parlamentu, potpisao je ranije u toku dana sporazum sa liderom stranke Kjudadanos Albertom Riverom, koja je osvojila 40 poslaničkih mjesta.

Podemos, sa svojih 65 poslanika, bio bi vrijedan partner, navela je francuska agencija.

Sančesu je potrebna apsolutna većina - 176 glasova - u prvom glasanju o povjerenju 2. marta, nakon čega slijedi drugo glasanje gdje je potrebna prosta većina.

Ukoliko ono bude neuspješno, Španci će ponovo izaći na birališta na ljeto.

Španski poslovni lideri upozorili su u utorak da bi ponovni izlazak na birališta bio "neshvatljiv neuspjeh", u državi koja se oporavlja od teške ekonomske krize.

Bonus video: