Le Pen prijeti ćerki da će osnovati rivalsku stranku

Le Pen nije precizirao da li to znači da će se uključiti u predsjedničku kampanju 2017. godine u kojoj bi, prema anketama javnog mnjenja, Marin mogla da uđe u drugi krug ali ne i da pobijedi
1 komentar(a)
Žan Mari Le Pen, Marin Le Pen, Foto: Reuters
Žan Mari Le Pen, Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 18:05h

Desničarski veteran Žan Mari Le Pen zaprijetio je danas svojoj ćerki Marin da će formirati rivalsku stranku ukoliko ona odbije da primi ultra-konzervativce u Nacionalni front koji je on osnovao a koji Marin Le Pen sada predvodi.

Od kada je preuzela desničarsku, anti-imigracionu stranku od oca 2011. godine Marin je pokušala da "očisti" njen imidž i učini je umjerenijom, distancirajući se od antisemitizma koji je propagirao Žan Mari Le Pen, a prošle godine ga je čak isključila iz stranke zato što je minimizirao strahote nacističkog holokausta.

U vrijeme Žan Mari Le Pen, Nacionalni front je bio orijentisan ka biznisu, protiv glomazne države i poreza. Stranka je otada zauzela umjereniji stav prema protekcionizmu i socijalnoj pomoći uglavnom pod uticajem Marininog zamjenika Florijana Filipoa koji je prvobitno pripadao ljevici.

"Pozivaju me da okupim, po mogućstvu unutar ili pored Nacionalnog fronta sve patriote koji su vjerni političkoj liniji zagovaranja promjena," naveo je Le Pen u otvorenom pismu svojoj ćerki, prenosi Rojters.

"Ako to ne uspije, suočeni sa strašnom opanošću u kojoj se nalazi naša otadžbina, mi nećemo odustati od akcije već ćemo je preduzeti izvan Naconalnog fronta", naveo je on na svom blogu.

Le Pen nije precizirao da li to znači da će se uključiti u predsjedničku kampanju 2017. godine u kojoj bi, prema anketama javnog mnjenja, Marin mogla da uđe u drugi krug ali ne i da pobijedi.

Bonus video: