Ruski opozicionar optužio Kadirova za ubistvo Njemcova

Jašin je kazao da predsjednik Vladimir Putin, podržavajući Kadirova, vodi "politiku samoubistva" i "predstavlja prijetnju za Rusiju"
0 komentar(a)
Ramzan Kadirov, Foto: Beta/AP
Ramzan Kadirov, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.02.2016. 15:09h

Opozicioni ruski političar Ilija Jašin optužio je danas lidera Čečenije Ramzana Kadirova za ubistvo lidera opozicije i bivšeg potpredsjednika Vlade Borisa Njemcova prije godinu dana.

Jašin je predstavio svoj izvještaj "Prijetnja nacionalnoj bezbjednosti", posvećen sistemu upravljanja u Čečeniji i Kadirovu.

"Dva razloga zbog kojih sam napravio izvještaj: Kadirov stoji iza ubistva mog druga Borisa Njemcova. Ja radim na tome da taj čovjek odgovara za ubistvo mog druga. Drugi razlog je što smatram da Kadirov, i sistem koji je stvoren u Čečeniji, predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbjednosti Rusije", rekao je Jašin.

On je kazao da predsjednik Vladimir Putin, podržavajući Kadirova, vodi "politiku samoubistva" i "predstavlja prijetnju za Rusiju".

Jašin je kazao da je Čečenija država unutar Rusije, koja se ne potčinjava zakonima zemlje i da je glavni zadatak opozicionog PARNAS-a, čiji je on kopredsjednik, i Demokratske koalicije da se zahtjeva ostavka Kadirova i njegovo pozivanje na krivičnu odgovornost "za niz zločina".

Uoči predstavljanja izvještaja koja je najavljivanja u društvenim mrežama nekoliko nedjelja unaprijed, Kadirov je jutros na svojoj stranici na ruskoj mreži Vkontakte objavio taj izvještaj nazivajući ga "blebetanjem".

Tokom prezentacije, Jašin je saopštio da policija zahtjeva da se napusti zgrada u kojoj se odvija, jer je navodno stigla dojava o postavljenoj bombi.

Zamolio je novinare da ostanu, navodeći da nikakve bombe nema u zgradi i da je riječ o čisto političkoj provokaciji, kako bi se onemogućila prezentacija izvještaja.

Zatim je produžio izlaganje, ali je nakon desetak minuta policija ušla u zgradu i od prisutnih zatražila da izađu.

Tokom prezentacije, nepoznati muškarac je ušao u salu i na Jašina bacio lažne dolarske novčanice, kao simbol za "stranog plaćenika", kako Kadirov optužuje njega i liberalnu opoziciju.

Bonus video: