Lider španskih socijalista 1. marta predstavlja vladu

Analitičari su ranije ocijenili da će 43-godišnji Sančes vjerovatno formirati vladu s Podemosom, iako je optužio lidera te stranke Pabla Iglesijasa za ucjenu jer je Podemos unaprijed postavio određene uslove za ulazak u vladu
0 komentar(a)
Pedro Sančes, Foto: Reuters
Pedro Sančes, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 15:04h

Španski parlament saopštio je danas da će lider socijalista Pedro Sančes program nove vlade predstaviti 1. marta, dan ranije nego što je planirano.

Poslije predstavljanja programa vlade, 2. marta bi trebalo da bude glasanje o vladi na kojem Sančes mora dobiti većinu do 350 poslanika, javio je Asošijejtid pres.

U slučaju da u prvom krugu glasanja o vladi Sančes ne dobije većinu, glasanje se ponavlja, s tim što je mandataru potrebna većina u odnosu na glasove protiv. To omogućuje partijama da se uzdrže od glasanja uz neki ustupak mandatara.

Ako i poslije dva mjeseca ne bude nove vlade, španski kralj Felipe Četvrti će raspisati nove izbore.

Frans pres je danas javio da su u Madridu počeli prvi pregovori socijalista, stranke Podemos i drugih ljevičarskih grupa o formiranju vlade, dva mjeseca poslije održanih parlamentarnih izbora na kojima nijedna stranka nije dobila apsolutnu većinu.

Socijalisti su naveli da su pregovori počeli sinoć i da će danas biti nastavljeni, a odnosiće se na ekonomska pitanja, borbu protiv korupcije i međunarodnu politiku.

Lider Podemosa Pablo Iglesijas je prošle nedjelje prihvatio poziv na pregovore dok je do sada to odbijao ako nema garancije da uđe u vladu.

Od 350 mjesta u parlamentu, na izborima 20. decembra najviše glasova dobila je dosadašnja vladajuća konzervativna Narodna stranka - 123, što je nedovoljno za formiranje većine. Slijede socijalisti s 90 mandata i ljevičarski Podemos sa 69 poslanika.

Nedavno osnovana konzervativna liberalna stranka Građani na četvrtom je mjestu sa 40 poslaničkih mandata. Ujedinjena ljevica je osvojila dva mjesta.

Analitičari su ranije ocijenili da će 43-godišnji Sančes vjerovatno formirati vladu s Podemosom, iako je optužio lidera te stranke Pabla Iglesijasa za ucjenu jer je Podemos unaprijed postavio određene uslove za ulazak u vladu.

Bonus video: