Grčka nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti

„Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija“, dodaje se u saopštenju
69 pregleda 0 komentar(a)
migranti, Foto: Reuters
migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 13:19h

Grčka je danas zvanično uložila diplomatski protest jer nije pozvana na konferenciju o balkanskoj ruti, koja se sjutra održava u Beču, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova te države.

Konferenciju su inicirali ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner i šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc.

„Kroz ovaj jednostrani i ne baš prijateljski korak prema našoj zemlji postoji pokušaj da se donesu odluke koje bi imale posledice po Grčku i njene granice“, kaže se u saopštenju ministarstva, prenosi Tanjug.

Grčka je, kako su kazali, ranije optužila Austriju da minira postizanje zajedničkog evropskog rješenja za izbegličku krizu svrstavajući se među „hardlajnere EU“.

Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije je saopštilo da će na konferenciji, na temu „Zajedničko upravljanje migracijom“ u Beču, učestvovati ministri unutrašnjih i spoljnih poslova Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Bugarske, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Slovenije.

Cilj skupa je, kako si naveli iz tog resornog ministarstva, usaglašavanje u vezi aktuelnih migracionih izazova u već dokazanom formatu Austrije i partnera sa Balkana.

„Na skup su pozvane i zemlje koje čine Salcburški forum, a koje su pogođene situacijom na zapadnom Balkanu, kao što su Bugarska, Hrvatska i Slovenija“, dodaje se u saopštenju.

Učesnici konferencije će na prvom panelu razgovarati o upravljanju granicama, borbi protiv krijumčara i ekstremizmu.

Na drugom panelu će se, kako je najavljeno u saopštenju, razgovarati o temama koje su izazov za spoljnu politiku, a to su mjere za borbu protiv uzroka za bjekstvo, saradnja sa trećim državama i informacije o državama porijekla.

Na radnom ručku će učestvovati ministar odbrane Austrije Hans Peter Doskocil, koji će sa ministrima sa Balkana razgovarati o „civilno-vojnoj saradnji i upravljanju granicama“.

Bonus video: