Potočnik: Izbjeglička kriza opasnost po EU

On se izjasnio protiv novog ograničavanja slobodnog protoka radne snage unutar EU
0 komentar(a)
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Njemačka migranti, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.02.2016. 08:49h

Bivši evropski komesar za zaštitu životne sredine Janez Potočnik smatra da je apsolutno neophodno, u savladavanju izbjegličke krize, praviti razliku između ratnih izbjeglica i ekonomskih migranata, jer bi u suprotonom EU bila dovedena u opasnost.

"Kada se radi o izbjeglicama prema Ženevskoj konvenciji moraju ostati apsolutno otvoreni i svakome pružiti utočište. Međutim mi ne možemo riješiti probleme svih ljudi koji su u potrazi za radnim mjestom", naglasio je on u izjavi agenciji APA.

Potočnik je podsjetio da je Slovenija, kada je pristupila EU, bila suočena sa prelaznim rokovima do sedam godina za slovensku radnu snagu, prije nego što je dozvoljeno da radi u Austriji i Njemačkoj, iako je Slovenija susedna zemlja.

On se izjasnio protiv novog ograničavanja slobodnog protoka radne snage unutar EU.

"Zajedničko tržište je zajedničko tržište. Mi smo odlučili da živimo zajedno, zajedno radimo i dijelimo sudbinu. Vraćanje procesa nema smisla. Postoje slobode za koje smo se borili i zbog kojh nam mnoge zemlje van Evrope zavide. To su stvari koje ne bi trebalo dovoditi u pitanje", poručio je Potočnik.

On je podsjetio da je najvažniji razlog što je prije više decenija stvorena EU bio mir i bezbjednost.

"U prošlosti smo imali izazove koje je Evropa morala da savlada, i koji su učinili EU snažnijom. Međutim moramo pripaziti da se ne pretovarimo više nego što možemo da podnesemo. Ako sa aktuelnim problemom, posebno izbjegličkom krizom, ne budemo ispravno postupali EU je stvarno u opasnosti", upozorava Potočnik.

Bonus video: