Cipras poljoprivrednicima: Dobri su predlozi, ali nema para

Grčki premijer je poljoprivrednicima poručio da država ne može da izradi nacrt politike za produktivno restruktuiranje zemlje, a da pritom ne uzme u obzir njihove predloge i pozicije
56 pregleda 1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.02.2016. 14:02h

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je danas da su zahtjevi i predlozi poljoprivrednika dobra osnova za dijalog, ali da je ovaj dijalog trebalo da počne još odavno.

Kako navodi grčka nacionalna agencija ANA, Cipras je na susretu sa predstavnicima poljoprivrednika kazao da je "pokret poljoprivrednika sada sazreo i da je u stanju da se izrazi na autonoman i nezavisan način kako bi njegova borba urodila plodom".

Grčki premijer je poljoprivrednicima poručio da država ne može da izradi nacrt politike za produktivno restruktuiranje zemlje, a da pritom ne uzme u obzir njihove predloge i pozicije.

"Ali u isto vrijeme, vi morate da uzmete u obzir cjelokupni problem sa kojim se suočava zemlja i fiskalne uslove", rekao je Cipras.

On je naglasio da su problemi sa kojima se Grčka suočava danas "povezani sa činjenicom da se ogromna katastrofa po nacionalno bogatstvo desila u periodu od 2010. do 2015".

"Grčki BDP je pao sa 245 milijardi eura u 2010. na 175 milijardi eura u 2015. i to je ogroman užas", ocijenio je Cipras.

Predsjednik grčke vlade je kazao da je otvoren za dijalog, ali je i upozorio poljoprivrednike.

"Ako ne povratimo nacionalno bogatstvo, mi ne možemo da pričamo ni o prihodima ni o penzijama niti o izlasku iz krize", kazao je Cipras na sastanku u vili "Maksimos".

Bonus video: