Podjele u Kameronovoj vladi: Neki su protiv, neki će za ostanak u EU glasati "teška srca"

Šest britanskih ministara iznijelo je takvu namjeru u izjavama koje su danas objavili britanski listovi, a jedan od njih je i ministar pravde Majkl Gouv, koji je rekao da je EU "zaglibljena u prošlosti", prenosi londonski "Fajnenšel tajms"
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.02.2016. 12:04h

Iako je britanski premijer Dejvid Kameron izjavio da se njegov kabinet složio da na referendumu podrži ostanak Britanije u reformisanoj Evropskoj uniji, jasno je da to pitanje stvara podjele u kabinetu, što su britanski ministri danas iznijeli na vidjelo najavivši planove da se založe za izlazak zemlje iz EU.

Šest britanskih ministara iznijelo je takvu namjeru u izjavama koje su danas objavili britanski listovi, a jedan od njih je i ministar pravde Majkl Gouv, koji je rekao da je EU "zaglibljena u prošlosti", prenosi londonski "Fajnenšel tajms".

Kameron je Gouvovu odluku opisao kao "razočaravajuću", navodi britanski list, dodajući da su njih dvojica bliski prijatelji, te da će ministar pravde dati izvjesnu intelektualnu težinu kampanji za izlazak iz 28-članog bloka.

I dok se Dauning strit pita da li će se i gradonačelnik Londona iz redova Konzervativne stranke Boris Džonson pridružiti šestočlanoj grupi ministara koji zagovaraju takozvani Brexit, debata u vrhu stranke dobija na zamahu.

Ministarka za zapošljavanje Prajti Petel napisala je u autorskom članku za list "Mejl on Sandej": "Vjerujem da budućnost Britanije možemo sačuvati samo ako ponovo postanemo istinski suverena zemlja, sa britanskim zakonima koji se sačinjavaju u britanskom parlamentu u interesu britanskog naroda".

Istovremeno, ministarka za Sjevernu Irsku Tereza Vilijers izjavila je da "postoje opasnosti sa obje strane debate", ali da je "bezbjednija opcija napuštanje EU", s tim da bi Britanija, predlaže ona, potom mogla da pregovara o novom sporazumu zasnovanom na slobodnoj trgovini i saradnji.

Među ostalim članovima britanskog kabineta koji nisu za ostanak u sastavu EU su ministar kulture i bivši pomoćnik Margaret Tačer Džon Vitingdejl, ministar za rad i penziona pitanja Ian Dankan Smit i predsjednik Donjeg doma parlamenta Kris Grejling.

U međuvremenu su i drugi euroskeptični ministri u kabinetu objasnili da su nevoljno odlučili da podrže Kamerona, a jedan od takvih je i ministar trgovine Sadžid Džavid koji je rekao da će za ostanak Britanije u EU glasati "teška srca" i "bez entuzijazma".

Džavid, dugogodišnji euroskeptik i vjerni pristalica Margaret Tačer, upozorio je pri tom da bi odlazak iz Unije mogao da doprinese "ekonomskim potresima" u zemlji.

Euroskeptični stav ponovio je i ministar odbrane Majkl Felon, mada je napomenuo da ruska prijetnja i uspon Islamske države znače da nije trenutak za presjecanje veza sa ostatkom Evrope i "skrivanje ispod jorgana".

"Postoje ljudi u EU koji žele usklađivanje i centralizovanje i hoće da nas na to prinude. Žele federalniju Evropu. Ali ja ću umrijeti kao euroskeptik", rekao je on za današnje izdanje "Sandej telegrafa".

Kameron je nakon jucerašnjeg sastanka kabineta najavio da će se referendum o ostanku Britanije u Evropskoj uniji održati 23. juna.

"To će biti jedna od najvećih odluka sa kojom će se ova zemlja suočiti tokom našeg života", rekao je Kameron ispred Dauning strita nakon dvočasovnog sastanka kabineta, dodavši da će Britanija biti "sigurnija, snažnija i bolja" u EU, te da su ustupci koje je ispregovarao sa liderima Unije u petak dali toj zemlji "najbolje od oba svijeta".

Bonus video: