Oland: Rat Rusije i Turske moguć u slučaju kopnene intervencije u Siriji

Oland je ocijenio da Rusija ne može da se "izvuče ako jednostrano podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada" i pozivao da se izvrši pritisak na Rusiju u okviru pregovora o Siriji
30 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 20:42h

Francuski predsjednik Fransoa Oland ocijenio je večeras da postoji opasnost od izbijanja rata između Turske i Rusije u slučaju kopnene intervencije u Siriji.

"Turska se umiješala u Siriji... Zbog toga postoji opasnost od rata (s Rusijom) i zbog toga je za večeras zakazana sjednica Savjeta bezbjednosti UN", rekao je Oland za radio Frans Enter (France Inter).

Oland je ocijenio da Rusija ne može da se "izvuče ako jednostrano podržava sirijskog predsjednika Bašara al-Asada" i pozivao da se izvrši pritisak na Rusiju u okviru pregovora o Siriji.

"Ne želim da Rusija bude isključena iz toga (pregovora). Sam sam bio u Moskvi i rekao (ruskom predsjedniku) Vladimiru Putinu da treba zajedno raditi na političkoj tranziciji. Međutim, ne mogu da prihvatim da se u isto vrijeme pregovara i bombarduje civilno stanovništvo", dodao je Oland.

Francuski predsjednik je naveo da treba uvjeriti Moskvu da je jedino rješenje za Siriju političko i da bi to bilo dobro za interese same Rusije.

Oland je za SAD rekao da ta država više ne želi da bude "svuda prisutna u svijetu kao ranije", dodajući da je u slučaju Sirije, Francuska očekivala veći američki angažman.

Francuski predsjednik je podsjetio da Vašington nije podržao Pariz koji je želio da bombarduje Siriju 2013. godine pošto je ta zemlja koristila hemijsko oružje.

Savjet bezbjednosti održaće večeras hitan sastanak na kojem će se raspravljati o planovima Ankare da započne kopnene operacije u Siriji.

Bonus video: