Valensa: Napravio sam jednu grešku, ali nisam sarađivao sa tajnom policijom

"Nisu me slomili 1970. i nisam sarađivao sa tajnom policijom, nikad nisam uzeo novac i nikad prijavio nikog, ni usmeno, ni pismeno", napisao je Valensa (72) na svom blogu
58 pregleda 1 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 16:37h

Bivši predsjednik Poljske i vođa sindikalnog pokreta "Solidarnost" Leh Valensa priznao je danas da je "napravio jednu grešku", ali je oštro negirao da je ikad bio špijun koji je sarađivao sa poljskim komunističkim režimom.

On nije objasnio kakvu je tačno grešku učinio, ali je pomenuo da postoji miseteriozna osoba koja bi "trebalo da otkrije istinu" o prošlosti.

"Nisu me slomili 1970. i nisam sarađivao sa tajnom policijom, nikad nisam uzeo novac i nikad prijavio nikog, ni usmeno, ni pismeno", napisao je Valensa (72) na svom blogu.

"Napravio sam jednu grešku, ali ne tu (kolaboraciju) i obećao sam da to neću otkriti, sigurno ne još, ne sada", rekao je on, prenosi AFP.

Valensa je, međutim, dodao da postoji "osoba - izvršilac koji je još uvijek živa i koja bi trebalo da otkrije istinu i ja to očekujem".

Institut za nacionalno sjećanje (IPN) zadužen za istrage zločina nacističkog i komunističkog režima je u utorak objavio da je došao u posjed rukom ispisanog papira iz 1974. koji se tiče razgovora između poljske tajne policije i tajnog agenta označenog imenom "Bolek".

Bonus video: