Slovenija se žali na hrvatsku zaštitu slavonskog kulena

Slovenija je do sada dala prigovor na tri hrvatska zahtjeva za zaštitu istarskog pršuta, varaždinskog kupusa i slavonskog kulena
0 komentar(a)
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.02.2016. 12:14h

Slovenija je uložila prigovor u Evropskoj uniji (EU) na hrvatsku zaštitu slavonskog kulena.

Razlog prigovora je što u Sloveniji postoji proizvođač koji već 25 godina proizvodi slavonski kulen u značajnim količinama i s njime ima značajno učešće u prodaji na tržištu Hrvatske.

Prigovor je uložen na osnovu odredbe evropskog zakonodavstva o šemama kvaliteta, koja kaže da bi registracija predloženog ugrozila opstanak potpuno ili djelimično identičnog imena ili robne marke, ili opstanak proizvoda koji su bili zakonito na tržištu najmanje pet godina prije objavljivanja jedinstvenog dokumenta za registraciju slavonskog kulena u Službenom listu EU, saopštilo je Ministarstvo privrede za list Delo.

Slovenija mora u roku od dva mjeseca da pošalje komisiji dodatno objašnjenje svog prigovora na osnovu zahtjeva Privrednog interesnog udruženja industrije mesa Slovenije.

Slovenija je do sada dala prigovor na tri hrvatska zahtjeva za zaštitu istarskog pršuta, varaždinskog kupusa i slavonskog kulena.

Oko istarskog pršuta su dvije zemlje postigle dogovor i Evropskoj komisiji uložile zajednički zahtjev za registraciju, koju je Komisija izvršila prošle godine u oktobru mjesecu, dok je u vezi sa varaždinskim kupusom komisija pozvala Sloveniju i Hrvatsku da u roku od tri mjeseca postignu sporazum.

Bonus video: