Vaščikovski: U Poljskoj neće biti novih baza NATO

Poljski ministar spoljnih poslova izjavio je da zaključci sa posljednjeg sastanka ministara odbrane članica NATO govore jasno u kom pravcu mora da ide zapadni vojni savez
1 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 09:54h

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je danas nakon povratka u Varšavu iz SAD da u Poljskoj i na istočnom krilu NATO neće biti razmještane nove baze, ali da će biti stalno razmješteni saveznički vojnici.

"Neće biti stalnih baza NATO, ali biće vojnici. U slučaju velikih vojnih vježbi koje će se održavati vrlo često to će biti hiljade ili čak desetine hiljada vojnika. Uz vježbe biće garantovano stalno prisustvo nekih jedinica NATO", kazao je televiziji TVN24 Vaščikovski, govoreći o razgovorima sa šefom američke diplomatije Džonom Kerijem.

Poljski ministar spoljnih poslova izjavio je da zaključci sa posljednjeg sastanka ministara odbrane članica NATO govore jasno u kom pravcu mora da ide zapadni vojni savez.

"Glavnokomandujućem snaga NATO dat je zadatak da razradi vojno prisustvo. Dokumenti govore o potrebi vojnog prisustva na terenu istočnog krila NATO. Prirodu tog prisustva razjasniće i razradiće vojska", rekao je Vaščikovski.

Poljska nova euroskeptična konzervativna vlada, kao i prethodna liberalna, nastoji da ubijedi saveznike da Rusija predstavlja suviše veliku prijetnju i da bi rizik agresije eliminisalo razmještanje baza NATO na njenoj teritoriji i bar jedna brigada stalno prisutnih saveznčkih vojnika.

Šef poljske diplomatije u Minhenu na Forumu o bezbjednosti prošlog vikenda iznio je tezu da dogovor NATO i Rusije iz 1997. godine da u nekadašnjim članicama Varšavskog pakta neće graditi baze niti razmještati osjetne vojne snage više ne važi zato što se Rusija promijenila i zato NATO mora da razmotri kako da demonstrira volju da zaista štiti svoje istočno krilo.

"Taj prvi dio deklaracije prestao je da važi. Deklaracija je iz potpuno drugačije političke situacije kada je Rusija bila drugačija. Drugačija je bila i bezbjednosna situacija", kazao je u Minhenu Vaščikovski, ali je naglasio da drugi dio te deklaracije, o obavezi komunikacije sa Rusijom i dalje važi.

Bonus video: