Valensa: Sam ću se braniti na sudu

Novi navodni dokazi da je sarađivao sa komunistima pojavili su se nakon što je Valensa optužio vlast da podriva demokratiju
1 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2016. 08:21h

Poljak Leh Valensa, koji je postao poznat širom svijeta zbog uloge u kolapsu komunizma, obećao je juče da će se sam braniti na sudu protiv novih optužbi da je sarađivao sa tajnim službama za vrijeme komunizma.

Državni istorijski institut saopštio je da utvrdio autentičnost dokumenata koje im je ponudila udovica ministra unutrašnjih poslova za vrijeme komunizma koji ukazuju da je Valensa, bivši lider pokreta Solidarnost koji je doveo do pada komunizma u Poljskoj, bio doušnik komunističkog režima tokom 1970-ih.

„Lični dosije sadrži kovertu u kojoj je rukom pisan dokument kojim se potpisnik Leh Valensa „Bolek“ obavezuje da će sarađivati sa tajnom službom“, kazao je portparol instituta.

Valensa, 72, je odmah izdao saopštenje u kojem navodi da nikada nije potpisao nešto slično i da je dokument falsifikovan, „dokazaću to na sudu“, napisao je na blogu.

Zamjenik premijera Mateus Moravijecki kazao je ranije ove nedjelje „Valensa ima prošlost tajnog agenta, naravno da je to tačno. Posljednjih 27 godina ne samo da sam sumnjao na to, već sam bio gotovo siguran“.

Valensa je prije nekoliko godina priznao da je potpisao da se obavezuje da će biti doušnik poljskih komunističkih bezbjednosnih organa ali insistira da nikada nije ništa učinio kako bi to ispunio.

Specijalni sud ga je oslobodio optužbi 2000. godine, navodeći da nema dokaza o saradnji.

Nacionalni institut sjećanja je blizak vladajućoj partiji Zakon i pravda (PiS), a nove optužbe protiv Valense isplivale su prije dva mjeseca nakon što je on optužio ovu konzervativnu nacionalnističku partiju da od kako je pobijedila na izborima u oktobru čini sve da bi podrila poljsku demokratiju.

Lider PiS-a Jaroslav Kačinjski je bivši visoki zvaničnik Solidarnosti, ali su on i Valensa već duže vrijeme u lošim odnosima.

Njihov sukob datira iz 1990. kada je Valensa, ubrzo nakon što je izabran za predsjednika, otpustio Jaroslava i njegovog pokojnog brata blizanca Leha sa pozicija u njegovom kabinetu. Od tada Jaroslav tvrdi da je Valensa nekada bio doušnik komunista.

Tenzije su porasle kada je Valensa, koji je dobio Nobelovu nagradu za mir, i još ima značajan uticaj na javno mnjenje u Poljskoj, pozvao na održavanje vanrednih izbora kako bi se spriječila prijetnja koju politika PiS-a predstavlja za demokratiju.

Bonus video: