"Dexit": Desničarski AfD prijeti izlaskom Njemačke iz EU

AfD, koji je i osnovan kao protivnik Evropske unije i eura, smatra kako je sadašnja forma Unije "nedopustiva“ i kritikuje velike troškove takve zajednice
423 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

Desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je nekoliko dana uoči stranačke konvencije posvećene izborima za Evropski parlament objavila programski dokument u kojem se spominje mogućnost izlaska Njemačke iz Evropske unije u slučaju neispunjenja reformskih zahtjeva te stranke do 2024.

"Ako se naši predlozi temeljnih reformi postojećeg sistema Evropske unije ne ostvare unutar jednog izbornog razdoblja, smatramo da je neophodno pokretanje postupka izlaska Njemačke iz Evropske unije ili regulisani raspad Unije i osnivanje nove evropske interesne zajednice na privrednim temeljima“, navedeno je u programu AfD-a za evropske izbore koji je stranka objavila na svojoj internet stranici.

AfD, koji je i osnovan kao protivnik Evropske unije i eura, smatra kako je sadašnja forma Unije "nedopustiva“ i kritikuje velike troškove takve zajednice.

"44.000 službenika i 11.000 zaposlenih. Troškovi osoblja koji premašuju osam milijardi eura. Tu je još i 24 evropskih agencija za koje niko ne zna koliko službenika zapošljavaju, a ne treba zaboraviti ni more prevodioca i vještaka. Oko 4.000 službenika Evropske unije zarađuje više od njemačke kancelarke (330.000 eura bruto)“, kritikovao je AfD.

U stranci predlažu ukidanje Evropskog parlamenta te uvođenje tijela s maksimalno 100 zastupnika koje bi direktno slali nacionalni parlamenti. U svojim reformskim zahtjevima AfD priprema ukidanje Evropskog suda koji, kako stoji u dokumentu, "previše zadire u ovlašćenja nacionalnih država“.

Dnevnik 'Die Wel't piše, pozivajući se na izvore u stranici, kako dokument u sadašnjem obliku nema izgleda za prihvatanje na stranačkoj konvenciji koja počinje 11. januara u saskom gradu Riesa, prenosi Hina.

Pretpostavlja se da će prijetnja izlaska Njemačke iz Evropske unije ostati ali da će rok za ispunjenje reformskih zahtjeva biti promijenjen sa sljedećeg izbornog perioda do 2024. u "dogledno vrijeme“.

Bonus video: