Papa: Evropa ne treba da bude baka nego ponovo da bude majka

"Evropa je takva snaga, takva kultura da ne treba da se istroši. Treba sve da učinimo da ona ide naprijed", rekao je papa u vrijeme kada se Evropa dvije godine suočava s brojnim izazovima koji je dijele, od dužničke krize do priliva migranata
2 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.02.2016. 19:11h

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo založio se danas za "ponovno osnivanje" Evropske unije i rekao da je zbog toga, izuzetno, prihvatio da primi prestižnu međunarodnu nagradu "Karlo Veliki" koja se dodjeljuje za jačanje jedinstva Evrope.

"Evropa je takva snaga, takva kultura da ne treba da se istroši. Treba sve da učinimo da ona ide naprijed", rekao je papa u vrijeme kada se Evropa dvije godine suočava s brojnim izazovima koji je dijele, od dužničke krize do priliva migranata.

Papa je više puta ponovio da je potrebno "ponovo osnovati" globalni evropski projekat.

"Evropa ne treba da bude baka nego ponovo da bude majka", rekao je papa.

Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao da će u maju primiti prestižnu nagradu "Karlo Veliki" koja se svake godine uručuje u njemačkom gradu Ahenu, ali da će je on primiti u Vatikanu i "posvetiti Evropi".

Nagrada "Karlo Veliki" dodjeljuje se od 1950. u Ahenu za doprinos evropskom jedinstvu osobi koja se angažovala za Evropu i njeno ujedinjenje.

"Gdje su danas jedan (Konrad) Adenauer, jedan (Rober) Šuman? Poslije dva rata oni su osnovali Evropsku uniju", rekao je papa novinarima u avionu na putu iz Meksika za Rim, osvrćući se na njemačkog i francuskog državnika koja su postavili temelje ujedinjene Evrope.

Rober Šuman, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske, predstavio je 1952. ideju formiranja Evropske zajednice za ugalj i čelik, preteče Evropske ekonomske zajednice i sadašnje EU.

Brojni šefovi država dobitnici su nagrade "Karlo Veliki", između ostalih Fransoa Miteran i Helmut Kol 1988, Žan-Klod Junker 2006, američki predsjednik Bil Klinton 2000.

Nagrada se na francuskom naziva Međunarodna nagrada Šarlemanj (Charlemagne - Karlo Veliki).

Prošle godine dobitnik je bio predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Bonus video: