Stručnjaci tragaju za počiniteljima hakerskog napada na njemačke političare

Nije primijećeno da su objavljeni bilo kakvi izuzetno osjetljivi podaci, uključujući i kad je riječ o Angeli Merkel. Informacije vezane za Merkel su "ograničenog" dometa i nisu osjetljive
698 pregleda 0 komentar(a)
Bundestag, Foto: Beta/AP
Bundestag, Foto: Beta/AP

Lični podaci i dokumenti oko 1.000 njemačkih političara i istaknutih ličnosti, među kojima i nemačke kancelarke Angele Merkel, objavljeni su na internetu i njemački sajber stručnjaci pokušavaju danas da ustanove kako se došlo do tih podataka.

Upad u lične podatke pogodio je njemačke političare svih nivoa, uključujući iz Evropskog parlamenta, njemačkog parlamenta i parlamenata njemačkih država, kao i gradske zvaničnike, rekla je portparolka kancelarke Martina Fic.

Ipak nije primijećeno da su objavljeni bilo kakvi izuzetno osjetljivi podaci, uključujući i kad je riječ o Angeli Merkel. Informacije vezane za Merkel su "ograničenog" dometa i nisu osjetljive, rekla je Fic.

Ogromna količina podataka koju su hakeri objavili na internetu odnosi se na privatnu korespondenciju stotina političara na svim nivoima, ali i nekih popularnih javnih osoba i novinara.

Prve analize ukazuju na to da su podaci prikupljeni prilikom ilegalne upotrebe kodova za pristup takozvanim klaudima za čuvanje podataka, naloga elektronske pošte i društvenih mreža, rekao je u saopštenju ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer.

Iako prema izvještajima podaci uključuju informacije kao što su brojevi mobilnih telefona, adrese, interne partijske komunikacije i u nekim slučajevima lični računi i detalji s kreditnih kartica, od kojih su neki stari više godina, javna televizija RBB je navela da izgleda nema politički osjetljivih dokumenata.

Vlada je navela da ovaj slučaj shvata vrlo ozbiljno i ministarka pravde Katarina Barli rekla je da se radi o teškom napadu koji su organizovale osobe koje žele da sabotiraju povjerenje u demokratiju i njene institucije.

Podaci su objavljeni preko jednog Tviter naloga, u međuvremenu blokiranog, gdje je objavljen čitav niz privatnih kontakata, ličnih podataka, profesionalnih i privatnih prepiski, finansijskih informacija i ličnih dokumenata, navele su danas njemačke vlasti.

"Oko 1.000 ljudi je pogođeno", rekao je šef njemačkog tijela zaduženog za sajber bezbjednost Arn Šenbom.

Ministar Zehofer je rekao da nema naznaka da su pogođeni kompjuterski sistemi vlade ili parlamenta.

Izgleda da su objavljene informacije političara iz svih stranaka izuzev ekstremnodesničarske Alternative za Njemačku (AfD).

Podaci su počeli da se objavljuju 20. decembra na tom Tviter nalogu prije nego što su postepeno počeli da se povećavaju i dostigli su vrhunac u četvrtak uveče, rekao je Arne Šenbom.

Šenbom je rekao da je bio visok dvocifren broj sajber napada koji su bili vrlo uspješni i uključuju upade u naloge i podatke i dokumente kao što su kopije ličnih karti.

"Preko ovog upada izgleda da je moglo da se dođe do drugih podataka kao što su ime i prezime ili broj mobilnog telefona", dodao je on.

Njegova agencija i dalje radi na tome da ustanovi kako je počeo ovaj sajber napad i ko stoji iza njega.

On je rekao da provjere nekih od objavljenih informacija pokazuju da su autentične, ali da vlasti ne mogu da isključe da su i lažni podaci umiješani. Istragu vode kriminalna policija i unutrašnja obavještajna služba.

Posljednjih godina Bundestag i njemačke političke partije su bile na meti sajber napada koji prema Berlinu potiču od stranih obavještajnih službi. Sumnjalo se da su ruski hakeri organizovali te operacije.

Bonus video: