Eksplozija u centru Ankare, poginulo najmanje 28 ljudi

Najnoviji u seriji bombaških napada koji su uglavnom pripisivani Islamskoj državi tokom protekle godine, desio se u trenutku kada se Turska još dublje uvukla u rat u Siriji i pokušava da obuzda nasilje na svom nemirnom i pretežno kurdskom jugoistoku
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.02.2016. 21:15h

U centru Ankare odjeknula je snažna eksplozija u kojoj je poginulo najmanje 28 osoba, a više od 60 je povrijeđeno.

Turska vojska je osudila teroristički napad na autobuse dok su čekali na semaforima u administrativnom centru grada.

U eksploziji u Ankari nema povrijeđenih i poginulih državljana Crne Gore

Vicepremijer i portparol vlade Numan Kurtulmus je rekao da je poginulo 28 osoba uključujući vojnike i civile, a da je 61 ranjena u eksploziji blizu autobusa manje od 500 metara od zgrade parlamenta tokom večernjeg špica.

Kurtulmus je dodao da je jasno da je napad dobro isplaniran, prenio je Rojters.

Ministar pravde Bekir Bozdag je opisao napad kao čin terorizma i izjavio u parlamentu, koji je zasjedao u trenutku eksplozije, da se desila u dijelu ulice gdje su sa obje strane parkirana vojna vozila.

Premijer Ahmet Davutoglu, koji je trebalo da otputuje u Brisel, otkazao je put. Predsjednik Tajip Erdogan je odgodio planiranu posjetu Azerbejdžanu.

"Nastavićemo našu borbu protiv piona koji izvode takve napade, koji ne poznaju moralne ili humanitarne obzire, i protiv snaga koje stoje iza njih sa još većom riješenošću svakog dana“, naveo je Erdogan u saopštenju.

Najnoviji u seriji bombaških napada koji su uglavnom pripisivani Islamskoj državi tokom protekle godine, desio se u trenutku kada se Turska još dublje uvukla u rat u Siriji i pokušava da obuzda nasilje na svom nemirnom i pretežno kurdskom jugoistoku.

Visoki turski bezbjednosni izvor je rekao da početni znaci ukazuju da su odgovorni ekstremisti iz zabranjene Radničke partije Kurdistana. Drugi bezbjednosni izvori sa jugoistoka su, međutim, saopštili da vjeruju da su odgovorni militanti Islamske države.

Drugi izvor je rekao da se vjeruje da iza napada stoje militanti Islamske države.

Iz generalštaba oružanih snaga Turske, agenciji Rojters je rečeno da je na meti napada bio autobus koji je prevozio vojno osoblje.

Zvaničnik ministarstva odbrane je saopštio da vlasti i dalje pokušavaju da utvrde broj mrtvih i ranjenih, koji su prebačeni u nekoliko bolnica u toj oblasti.

Na fotografijama na društvenim mrežama vidjele su se izgorjele olupine najmanje dva autobusa i jednog automobila. Od eksplozije, koja se desila oko 18.30, stvorio se ogroman oblak dima iznad centra Ankare.

Turska, članica NATO, suočena je sa višestrukim bezbjednosnim prijetnjama. Članica je koalicije koja se bori protiv ID u Siriji i Iraku i posljednjih dana granatira borce kurdske milicije na sjeveru Sirije.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je osduio napad, rekavši: "Saveznici NATO stoje rame uz rame u borbi protiv terorizma".

Galerija

Bonus video: