Storčak: Rusija ne mora da se zaduži po svaku cijenu

Prema njegovim riječima, Rusija ima veće šanse da ponovo pristupi tradicionalnim tržištima stranog duga nego da emituje trezorske zapise denominovane u kineskom juanu
1 komentar(a)
Moskva, Foto: Reuters
Moskva, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 11:54h

Rusija nema hitnu potrebu da se zaduži po svaku cijenu, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra finansija, Sergej Storčak.

"Ne vidim hitnu potrebu da se zadužimo po svaku cijenu, jer nam bezbjednosni mehanizam omogućava da se osjećamo sigurno", rekao je Storčak, a prenosi ruska agencija Tas.

Prema njegovim riječima, Rusija ima veće šanse da ponovo pristupi tradicionalnim tržištima stranog duga nego da emituje trezorske zapise denominovane u kineskom juanu, prenosi britanska agencija Rojters.

"To je duga priča", kazao je Storčak, odgovarajući na pitanje novinara kolika je vjerovatnoća da će Rusija ove godine emitovati obveznice u juanima.

"Veće su šanse da uđemo na tradicionalna tržišta nego na kinesko".

Kako navodi Tas, rusko ministarstvo finansija planira da u ovoj godini pozajmi do tri milijarde dolara na inostranim tržištima, i do 1.000 milijardi rubalja (12,9 milijardi dolara) na domaćem tržištu.

Bonus video: