RAZGOVOR FUNKCIONERA SB-A I SARDANIKA BOLEKA

Novi dokument o navodnoj saradnji Leha Valense s komunističkom policijom

Dokument je pronađen u domu udovice generala Česlava Kiščeka, koji je preminuo prošle godine i smatra se "desnom rukom" bivšeg, posljednjeg komunističkog predsjednika Poljske, generala Vojčeha Jaruzelskog
0 komentar(a)
Leh Valensa, Foto: Reuters
Leh Valensa, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.02.2016. 10:31h

Poljski Institut narodnog sjećanja (IPN) saopštio je danas na svom sajtu da je došao do dokumenta o navodnoj saradnji poljskog istorijskog lidera sindikata Solidarnost i bivšeg šefa države Leha Valense s tajnom službom (SB) komunističkog režima.

Prema navodima tog instituta koji istražuje zločine tokom istorije u Poljskoj, riječ je o rukom napisanom dokumentu iz 1974. godine u kojem se prepričava razgovor funkcionera SB-a s tajnim saradnikom po imenu Bolek. Bolek je šifrovano ime koje mnogi istoričari pripisuju Valensi, bivšem predsjedniku Poljske i dobitniku Nobelove nagrade za mir.

Dokument je pronađen u domu udovice generala Česlava Kiščeka, koji je preminuo prošle godine i smatra se "desnom rukom" bivšeg, posljednjeg komunističkog predsjednika Poljske, generala Vojčeha Jaruzelskog.

Valensa, koji se nalazi u SAD, danas je odmah reagovao na objavljivanje tog dokumenta. "Ti mali ljudi će iskopati i grob generala samo da se bore protiv mene. Ne možete da promijenite ništa lažima, klevetama i lažnim dokumentima", naveo je Valensa.

Bivši predsjednik (72) podnio je u nekoliko navrata tužbe o kleveti protiv onih koji su ga optuživali da je sarađivao s tajnom komunističkog policijom. Posljednji put je podnio tužbu 2009. godine, ali ju je povukao posle smrti tadašnjeg predsjednika Leha Kačinjskog 2010. godine.

Brat blizanac pokojnog predsjednika, Jaroslav Kačinjski, čija je konzervativna stranka sada na vlasti, ukleti je Valensov neprijatelj nakon što je bio jedan od njegovih bliskih saradnika za vrijeme Valensinog predsjedničkog mandata početkom 1990-ih godina.

Predstavnici Instituta najavili su danas konferenciju za novinare na kojoj će iznijeti detalje o novom dokumentu. 

Preporučujemo za Vas