CIA imala informacije prije napada u Parizu

"Znali smo da sistem svijetli crveno. Znali smo da IS pokušava nešto da izvede. Ali, osobe koje su u to bile upletene iskoristile su najnovije dostupne načine za komunikaciju koje su skrivene od nas", rekao je Brenan
1 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.02.2016. 11:14h

Direktor CIA-e Džon Brenan izjavio je da su američki obavještajci imali informacije da takozvana Islamska država planira nekakav teroristički napad tek nekoliko dana prije masakra u Parizu u kojem je poginulo 130 ljudi.

Agencija i njeni partneri bili su svjesni da IS organizuje tajne aktivnosti prije napada, ali pokušaje da se on osujeti zaustavilo je "sofisticirano" korištenje enkriptovane komunikacije na internetu, prenio je N1.

"Znali smo da sistem svijetli crveno. Znali smo da IS pokušava nešto da izvede. Ali, osobe koje su u to bile upletene iskoristile su najnovije dostupne načine za komunikaciju koje su skrivene od nas", rekao je Brenan.

"Moramo da radimo bolje. Moramo imati mogućnosti, tehničke sposobnosti, ljudske izvore. Vjerujte mi, obavještajne agencije su zaustavile nebrojeno mnogo napada i teroriste koji su prebačeni iz Iraka u Siriju pa u Evropu. Zaustavili smo ih i blokirali i uhapsili i pritvorili i ispitali zahvaljujući vrlo dobrom obavještajnom poslu", rekao je on i dodao da vjeruje da Islamska država pokušava da organizuje napad i pronađe metu u SAD.

"Očekujem da će pokušati da postave ljude, sredstva ili štagod drugo im je potrebno da izvedu ili podstaknu ljude da izvedu te napade, jasno. Zato vjerujem da su njihovi pokušaji neizbežni. Ne mislim da je i njihov uspjeh nužno neizbježan", rekao je šef CIA.

On je takođe je otkrio da redovno čuje s direktorom ruske Savezne sigurnosne službe (FSB) Aleksandrom Bortnikovim i da CIA direktno kontaktira s FSB-om. Glavna tema njihovih razgovora je obavještavanje ruskog predsjednika Vladimira Putina o potencijalnim sukobima američkog i ruskog vazduhoplovstva u Siriji.

Bonus video: