ŠTITE UGLED DRŽAVE

Zatvor onom ko napiše poljski, a ne nacistički logor

"Dosta je bilo toga da se od Poljske pravi krivac za holokaust. Obaveza države je da vodi računa o renomeu Poljske u inostranstvu"
7 komentar(a)
Aušvic, Foto: Reuters
Aušvic, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 20:55h

Poljsko Ministarstvo pravde zaprijetilo je kaznama zatvora do pet godina novinarima i svima koji javno ne preciziraju da su koncentracione logore kao što su Aušvic-Birkenau ili Treblinka u okupiranoj Poljskoj tokom Drugog svjetskog rata podigli njemački nacisti, već umjesto toga upotrebe geografsku odrednicu "poljski logori".

Prema predlogu izmjena zakona koji je danas predstavilo ministarstvo, do pet godina zatvora prijetilo bi svakome ko javno uprkos činjenicama pripiše Poljskoj ili Poljacima odgovornosti ili učešće u zločinima Hitlerove Njemačke.

Ukoliko bi se pokazalo da je, recimo, fraza "poljski logori smrti" upotrijebljena u brzini, nehotice kao pojednostavljenje, za to krivično djelo bi prijetila novčana kazna ili kraći zatvor.

"Dosta je bilo toga da se od Poljske pravi krivac za holokaust. Obaveza države je da vodi računa o renomeu Poljske u inostranstvu", kazao je na konferenciji za novinare u Varšavi zamjenik ministra pravde Patrik Jaki.

Vladajući poljski konzervativci iz stranke Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog žele takođe da promijene Ustav da i tu ubace formulaciju da je ugled Poljske zaštićen poljskim zakonima.

"Izmjene će omogućiti da tražimo visoke novčane odštete za takve fraze u inostranstvu", kazao je Jaki.

Poljska vrlo osjetljivo reaguje svaki put kada se, obično u stranim medijima, pojavi, najčešće u novinarskoj žurbi izraz "poljski koncentracioni logori" i već godinama, ko god da je u Poljskoj na vlasti, reaguju poljske ambasade u tim zemljama i zahtijevaju od redakcije izvinjenje i ispravku u "njemački nacistički logori u okupiranoj Poljskoj".

Poljski dnevnik Žečpospolita prije nekoliko godina pokrenuo je masovnu i uspješnu akciju među Poljacima da kad god primijete u stranim medijima izraz "poljski logori" bombarduju redakciju mejlovima sa zahtjevom za izvinjenjem.

Redakcije nekih vodećih zapadnih medija unijele su nakon protesta u svoje interne novinarske smjernice i upozorenje da se Aušvic i drugi njemački logori nikako ne nazivaju poljskim.

Paradoksalno, jednom prilikom je upravo taj izraz za koji će ako parlament usvoji izmjene zakona prijetiti pet godina zatvora, upotrijebio javno u jednom govoru i američki predsjednik Barak Obama.