Davutoglu: Rusija se ponaša kao teroristička organizacija

On je takođe izjavio da je ruska balistička raketa pogodila školu i bolnicu u gradu Azaz na sjeveru Sirije i da je u tom napadu poginuo veliki broj civila, uključujući djecu
11 komentar(a)
Ahmet Davutoglu, Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Arsenij Jacenjuk, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 12:45h

Turski premijer Ahmet Davutoglu je danas optužio Rusiju da se ponaša kao "teroristička organizacija" u Siriji i obećao snažan odgovor.

"Ukoliko Rusija nastavi da se ponaša kao teroristička organizacija i bude tjerala civile da bježe, na to ćemo odlučno odgovoriti", rekao je Davutoglu novinarima u Kijevu, a prenijela je agencija AFP.

On je takođe izjavio da je ruska balistička raketa danas pogodila školu i bolnicu u gradu Azaz na sjeveru Sirije i da je u tom napadu poginuo veliki broj civila, uključujući djecu.

Premijer Turske je rekao da su Rusija i kurdske oružane snage u SIriji YPG zatvorili humanitarnu granicu sjeverno od Alepa i da je cilj zvanične Moskve da međunarodnoj zajednici ostavi samo dvije mogućnosti u Siriji: predsjednika Sirije Bašara al-Asada i takozvanu Islamsku državu.

Davutoglu, koji se nalazi u zvaničnoj posjeti Ukrajini, istakao je i da će njegova zemlja nastaviti da se sveti kurdskojj partiji YPG, čije pozicije turska vojska posljednjih dana granatira sa svoje strane granice, ukoliko te snage budu nastavile sa napadima na grad Azaz.

Bonus video: