Jilmaz: Nema turskih vojnika u Siriji, avion Saudisjke Arabije nije sletio u bazu Indžirlik

Sirijska vlada osudila je tursko granatiranje kurdskih snaga na sjeveru Sirije i pozvala Ujedinjene nacije da djeluju, prenijeli su sirijski državni mediji
0 komentar(a)
Ismet Jilmaz, Foto: Reuters
Ismet Jilmaz, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2016. 07:48h

Turski ministar odbrane Ismet Jilamz demantovao je danas izvještaje da su turski vojnici tokom vikenda ušli na teritoriju Sirije, ističući da zvanična Ankara ne razmatra slanje snaga u susjednu državu, prenosi Anadolija.

"To nije tačno. Nema turskih vojnika koji ulaze u Siriju", rekao je Jilmaz.

On je takođe demantovao izvještaje da je avion Saudisjke Arabije sletio u bazu Indžirlik u cilju borbe protiv tzv. Islamske države, ali je napomenuo da je sa tom zemljom postignut dogovor da Saudijci posalju četiri borbena aviona F-16, prenosi Rojters.

Sirijska vlada osudila je juče tursko granatiranje kurdskih snaga na sjeveru Sirije i pozvala Ujedinjene nacije da djeluju, prenijeli su sirijski državni mediji.

"Ministarstvo vanjskih poslova oštro osuđuje ponovoljene turske zločine i napade na sirijski narod i teritorijalni integritet Sirije", prenijela je agencija SANA, navodi AFP.

Ministarstvo je pozvalo Savjet bezbjednosti UN da "okonča zločine turskog režima, dodaje sirijska agencija.

Turska vojska je danas, drugi dan zaredom, granatirala položaje kurdskih boraca na sjeveru Sirije, pri čemu su poginula dvojica boraca, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Šef turske diplomatije je u subotu izjavio da postoji mogućnost da njegova zemlja i Saudijska Arabija počnu kopnene operacije protiv Islamske države (ID) u Siriji.

Bonus video: