"UKRAJINSKI NAROD ČEKAO SEDAM VJEKOVA"

Patrijarh Vartolomej potpisao akt o autokefalnosti Pravoslavne crkve Ukrajine

Sinod Carigradske patrijaršije u oktobru je odlučio da pokrene proces dodjeljivanja autokefalnosti pravoslavnoj crkvi Ukrajine, uprkos oštrom protivljenju Moskve
843 pregleda 7 komentar(a)
Patrijarh Vartolomej, Foto: Reuters
Patrijarh Vartolomej, Foto: Reuters

Vaseljenski patrijarh Vartolomej potpisao je danas u Istanbulu tomos za novu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Uoči potpisivanja crkvenog akta održan je moleban kojem su prisustvovali i predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, šef ukrajinske diplomatije Pavel Кlimkin i poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolit Epifanije.

Vartolomej je u rezidenciji primio ukrajinskog predsjednika i mitropolita Epifanija, nakon čega je u Hramu Svetog Đorđa potpisan tomos.

Molebanu prisustvovali Porošenko i poglavar Pravoslavne crkve Ukrajine mitropolit Epifanije

Partijarh Vartolomej rekao je da je ukrajinski narod čekao sedam vjekova na ovaj dan.

Portparol ruskog patrijarha Aleksandar Volkov ocijenio je da se "patrijarh Vartolomej, time što je uručio tomos raskolnicima u Ukrajini, potpuno udaljio od svjetskog pravoslavlja", prenijela je agencija Sputnjik.

Ukrajinska crkva je vjekovima bila dio Ruske pravoslavne crkve.

Sinod Carigradske patrijaršije u oktobru je odlučio da pokrene proces dodjeljivanja autokefalnosti pravoslavnoj crkvi Ukrajine, uprkos oštrom protivljenju Moskve.

Sveti sinod Ruske pravoslavne crkve je, kao odgovor na ovaj potez carigradske partijaršije, u oktobru prekinuo sve veze sa njom.

Posle sabora 15. decembra u Кijevu objavljeno je stvaranje ukrajinske autokefalne crkve, za čijeg je poglavara izabran Epifanije Dumenko.