Rusija: Glavni rizici osiromašenje građana i rast cijena

Prema podacima ruske državne agencije za statistiku, Ros stata, cijene su prošle godine porasle 12,9 odsto u odnosu na 2014. godinu, a realne plate Rusa su u istom periodu pale 9,5 odsto
105 pregleda 3 komentar(a)
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Moskva snijeg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.02.2016. 09:46h

Polovina Rusa ili 53 odsto smatra da su osiromašenje građana i rast cijena glavni rizici s kojima se zemlja suočava, pokazuju rezultati ankete koju je sprovela nezavisna istraživačka agencija Levada Centar.

Druge prijetnje s kojima se Rusija trenutno suočava, prema mišljenju ispitanika, uključuju ekonomsku krizu, 49 odsto, i rast nezaposlenosti, 35 odsto.

Ruska privreda je posustala pod pritiskom zapadnih sankcija i kolapsa cijena nafte na tržištima širom svijeta, prenosi Tanjug.

Prema podacima ruske državne agencije za statistiku, Ros stata, cijene su prošle godine porasle 12,9 odsto u odnosu na 2014. godinu, a realne plate Rusa su u istom periodu pale 9,5 odsto.

Recesija je, prema statistici, gurnula još 2,3 miliona Rusa u siromaštvo u prvih devet mjeseci prošle godine.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da je 82 odsto građana Rusije ubjeđeno da je zemlja u ekonomskoj krizi, a svaki peti učesnik ankete je rekao da vjeruje da će kriza dugo potrajati.

U Rusiji 12 odsto anketiranih, smatra da u toj državi nema finansijske krize.

Istraživanje je sprovedeno u periodu od decembra prošle do januara ove godine i obuhvatilo je 1,6 hiljada građana Rusije u 48 regiona.

Bonus video: