Poljska: Rusija se promijenila i dogovor sa njom za NATO više ne važi

SAD su odlučile da za period od oktobra ove godine i narednu godinu izdvoje 3,4 milijarde dolara za jačanje istočnog krila NATO a zvanična Varšava se nada da će dobar dio iskoristiti Poljska i baltičke republike
51 pregleda 2 komentar(a)
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Vitold Vaščikovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2016. 09:25h

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je u Minhenu na Forumu o bezbjednosti da dogovor NATO i Rusije iz 1997. godine više ne važi zato što se Rusija promijenila, tako da NATO mora da razmotri kako da demonstrira volju da zaista štiti svoje istočno krilo.

"Tada se radilo samo o uvjeravanju. Sada moramo da mislimo o sadašnjici, kako da pomoću našeg prisustva zastrašimo, kako možemo da demonstriramo našu volju da zaista želimo da branimo naše istočno krilo", kazao je Vaščikovski, prenijela je današnja Gazeta viborča.

Poljski ministar podsjetio je tokom debate u subotu na forumu u Minhenu da je deklaracijom iz 1997. godine NATO obećao Rusiji da neće u novim postkomunističkim članicama koje su svojevremeno bile potpisnice Varšavskog pakta razmještati savezničke jedinice niti graditi baze, a u drugom dijelu deklaracije se obavezao na komunikaciju sa Rusijom.

"Taj prvi dio deklaracije prestao je da važi. Deklaracija je iz potpuno drugačije političke situacije kada je Rusija bila drugačija. Drugačija je bila i bezbjednosna situacija", kazao je Vaščikovski, ali je naglasio da drugi dio te deklaracije o obavezi komunikacije sa Rusijom i dalje važi.

Poljski ministar spoljnih poslova upozorio je da dogovori sa samita NATO iz Njuporta prošle godine ne garantuju bezbjednost Poljskoj, zato što zapadne zemlje Alijanse brane stalno razmješteni vojnici i baze, dok Srednja Evropa, odnosno istočno krilo NATO ima niži rang bezbjednosti.

"Ne tražimo privilegije već ravnopravni tretman. Moramo da izjednačimo oba krila. Ne interesuje nas neko simbolično prisustvo savezničkih vojnika već istinska odbrana na prvoj liniji", rekao je Vaščikovski.

Poljska se nada da bi na samitu NATO u julu u Varšavi mogla za istočno krilo NATO prema Rusiji da izdejstvuje razmještanje većeg broja savezničkih vojnika i premještanje infrastrukture, makar nove baze u kojima bi bila teška vojna tehnika, naoružanje i gorivo, kako u slučaju potrebe vojnici koje bi NATO mogao da pošalje brže ne moraju da čekaju na oružje i tehniku, već da mogu da reaguju hitno.

SAD su odlučile da za period od oktobra ove godine i narednu godinu izdvoje 3,4 milijarde dolara za jačanje istočnog krila NATO a zvanična Varšava se nada da će dobar dio iskoristiti Poljska i baltičke republike.

Bonus video: