"OVA IZBORNA KAMPANJA BIĆE JEDNA OD TEŽIH"

Merkel traži strpljenje od birača: Brzi odgovori su često pogrešni odgovori

Merkelova je priznala da će pitanje izbjeglica biti glavno na izborima u tri savezne države - Saksoniji-Anhalt, kao i državama Baden-Virtembergu i Rajland-Pfalcu na jugozapadu zemlje
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2016. 18:12h

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je danas birače da pokažu strpljenje kada je riječ o njenoj politici prema migrantima, na početku kampanje za savezne izbore 13. marta.

Popularnost Merkelove bilježi pad poslije njene odluke prošle godine da otvori vrata Njemačke izbjeglicama koje bježe iz ratom zahvaćenih područja.

Njena stranka Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i saveznici te stranke iz Bavarske, Hrišćansko-socijalna unija (CSU), i dalje se, međutim, nalaze u vrhu popularnosti prema anketama javnog mnjenja.

"Znam da su ljudi nestrpljivi i da žele brze odgovore, ali brzi odgovori su često pogrešni odgovori", rekla je Merkelova u obraćanju pristalicama u Magdeburgu, prijestonici istočne države Saksonija-Anhalt.

Merkelova je priznala da će pitanje izbjeglica biti glavno na izborima u tri savezne države - Saksoniji-Anhalt, kao i državama Baden-Virtembergu i Rajland-Pfalcu na jugozapadu zemlje.

U Saksoniji-Anhalt pitanje migranata, dovelo je do porasta podrške Alternativi za Njemačku (AfD), desničarskoj antimigracionoj stranci, koja trenutno ima oko 15 odsto podrške birača.

"Upravo zato sam svjesna da će ova izborna kampanja biti jedna od težih", istakla je Merkelova.

Uprkos porastu gnijeva birača zbog njene migracione politike, Merkelova je i dalje popularna među konzervativnim biračima, naveo je Rojters.

To se vidjelo u Magdeburgu, gradu od oko 230.000 stanovnika, gdje je kancelarka dočekana ovacijama kada je ušla u halu hotela gdje je organizovan predizborni skup, a pristalice CDU tapšale su gotovo minut na kraju njenog govora.

Jedna od oko 500 pristalica CDU, koji su se okupili da čuju govor Merkelove, rekla je, međutim, da očekuje od kancelarke da "konkretno kaže" na koji način će ta stranka rješavati problem migranata, kojih je u Njemačku prošle godine pristiglo 1,1 milion, većinom sa Bliskog istoka.

"Ona jednostavno ne može da minimizira sve probleme koji proističu iz masovne migracije. Stvari ne izgledaju dobro za bazu CDU trenutno", dodala je ona.

Konzervativni blok ima podršku od oko 36 odsto na nacionalnom nivou, što je pad u odnosu na 41,5 odsto na saveznim izborima 2013. na kojima je Merkelova obezbijedila treći mandat.