Poljska premijerka uznemirena zbog podrške Sjevernom toku 2

Zemlje EU su, međutim, podijeljene u pogledu tog projekta. Baltičke i istočnoevropske države, uključujući Poljsku, protive se izgradnji tog gasovoda, dok ga Njemačka, koja žarko želi da obezbijedi snabdjevanje jeftinim gasom, podržava
1 komentar(a)
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Beata Šidlo, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2016. 19:24h

Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je danas da je uznemirena zbog podrške nekih evropskih država projektu izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 sa Rusijom, upozoravajući da je takva politika suprotna sankcijama Evropske unije Moskvi, izvještava agencija Rojters.

Ruski Gasprom je prošle godine potpisao sa evropskim partnerima akcionarski sporazum o zajedničkoj kompaniji za projekat izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2.

Gasovod, čiji bi ukupan godišnji kapacitet bio 55 milijardi kubnih metara gasa, udvostručio bi količinu gasa koja bi se iz Rusije direktno isporučivala u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu kao tradicionalnu tranzitnu rutu.

Osim ruskog Gasproma, akcionari u zajedničkoj kompaniji su najveće evropske energetske kompanije, poput njemačkog Vinteršela i E.ON-a, austrijskog OMV-a, britansko-holandskog Šela i francuskog Anžija.

Zemlje EU su, međutim, podijeljene u pogledu tog projekta. Baltičke i istočnoevropske države, uključujući Poljsku, protive se izgradnji tog gasovoda, dok ga Njemačka, koja žarko želi da obezbijedi snabdjevanje jeftinim gasom, podržava.

"Podrška ovom političkom projektu nije u skladu s pravilima zajedničkih sankcija protiv Rusije", ocijenila je Šidlo, u obraćanju na skupu neprofitne organizacije Kerber Fondacija u Berlinu, poslije razgovora s kancelarkom Angelom Merkel.

"Jedna od posljedica (tog projekta) može biti slabljenje proevropskih reformi u Ukrajini", kazala je poljska premijerka, i dodala: "Uznemireni smo zbog podrške i što će neke zemlje kreditirati projekat Sjeverni tok 2", prenosi Rojters.

Pravna služba Evropske komisije je, kako je u ponedjeljak prenijela ruska agencija Tas, saopštila da propisi Evropske unije o energetskom tržištu ne važe za pomorski dio gasovoda Sjeverni tok 2.

Prenoseći tu informaciju, američki list "Politiko" je ocijenio da bi "ovaj zaključak, koji se bazira na službenoj bilješci Evropske komisije, mogao da ugrozi sve dosadašnje pokušaje blokiranja ovog projekta".

Najnoviji zaključak EK je, prema pisanju ovog lista, ozbiljan udarac za stavove političkih protivnika Sjevernog toka 2 u Vašingtonu, kao i za niz evropskih prijestonica koje tvrde da će plan Moskve o proširenju gasovoda do Njemačke naštetiti ukrajinskim interesima.

Pravna služba EU je praktično podržala stav ruske strane, po kome se infrastrukturni gasni projekti, koji se ne realizuju na teritoriji članica EU, ne mogu regulisati prema unutrašnjim propisima o energetskom tržištu EU, niti po Trećem energetskom paketu, konstatovao je "Politiko", a prenio Tas.

Bonus video: