Interpol ne priznaje zahtjev Rusije da Hodorkovskog uvrsti u potjernicu

Nekada najbogatiji čovjek u Rusiji je već proveo u zatvoru 10 godina zbog utaje poreza i pronevjere, a predsjednik Rusije Vladimir Putin pomilovao ga je u decembru 2013.
0 komentar(a)
Mihail Hodorkovski, Foto: Reuters
Mihail Hodorkovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2016. 18:21h

Zahtjev Rusije da se bivši ruski naftni magnat i kritičar Kremlja, Mihail Hodorkovski uvrsti na međunarodnu potjernicu Interpola je odbačen jer ne odgovara pravilima te organizacije, prenosi danas agencija Tas.

U centralnom birou Interpola u Francuskoj su naveli da je zahtjev da se za Hodorkovskim raspiše međunarodna potjernica poslala Rusija. "On je poslat direktno ostalnim članicama Interpola", rekli su u birou i dodali da kanali Interpola ne mogu da se koriste za međunarodnu policijsku saradnju.

"Generalni sekretarijat Interpola je utvrdio da zahtjev ne odgovara pravilima organizacije. S tim u vezi, Nacionalni biro Interpola u Moskvi je obaviješten da se da kanali Interpola ne mogu koristiti za međunarodnu policijsku saradnju po tom predmetu", saopštili su u centrali Interpola.

Tas dodaje da je u skladu sa procedurom generalni sekretarijat Interpola informisao sve članove i "preporučio da ne unose u nacionalne baze" zahtjev za unošenje Hodorkovskog na crvenu listu.

Interfaks je juče naveo, pozivajući se na neimenovane upućene izvore u Rusiji da je za Hodorkovskim raspisana potjernica Interpola, zbog ubistva gradonačelnika Neftejuganska 1998.godine.

"Nacionalni biro Interpola u Rusiji je na osnovu materijala koji su stigli iz Državnog tužilaštva i Istražnog komiteta raspisao međunarodnu potjernicu za Hodorkovskim. Odgovarajući zahtjev poslat je u centralni biro Interpola u Lionu", rekao je taj izvor agencije.

Nekada najbogatiji čovjek u Rusiji je već proveo u zatvoru 10 godina zbog utaje poreza i pronevjere, a predsjednik Rusije Vladimir Putin pomilovao ga je u decembru 2013.

Nakon izlaska na slobodu, Hodorkovski koji se nalazi u inostranstvu, nije prestao da kritikuje Kremlj.

Bonus video: