Evropski regulatori pokrenuli istragu protiv nekoliko banaka

Istraga je u početnoj fazi, a evropski regulatori žele da utvrde jesu li banke možda formirale kartel
0 komentar(a)
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Dokumenta, spisi, papiri, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.02.2016. 08:08h

Evropski regulatori za zaštitu tržišnog takmičenja pokrenuli su istragu protiv nekoliko banaka zbog sumnje da su dogovarale cijene državnih obveznica.

Evropska komisija poslala je upitnike grupi tržišnih aktera, tražeći od njih informacije o cijenama duga međunarodnih i regiona ispod nivoa država, kao i duga državnih agencija, piše Jutarnji list.

Istraga je u početnoj fazi, a evropski regulatori žele da utvrde jesu li banke možda formirale kartel.

Na tržištu obveznice izdaju Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i regionalni zajmodavci poput njemačkih regionalnih banaka. Obveznice su obično pokrivene implicitnim ili eksplicitnim garancijama.

Mediji su ranije pisali da američko Ministarstvo pravosuđa istražuje četiri londonska trgovca takvim vrstama duga zbog sumnje da možda manipulišu njegovim cijenama.

Ministarstvo istražuje pritužbe da su trgovci u nekoliko banaka dogovarali cijene i dijelili informacije o određenim američkim državnim dolarskim obveznicama u posebnim komunikacijskim servisima na internetu, korišćenim isključivo u tu svrhu. U Ministarstvu nijesu željeli da komentarišu tu informaciju.

Istraga u EU vjerovatno je počela u isto vrijeme kada i u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Evropski regulatori već su odredili nekoliko milijardi EUR novčanih kazni bankama zbog dogovaranja nivoa ključnih finansijskih pokazatelja.

Bonus video: